| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο ασύλληπτος Σαακασβίλι

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Saakashvili

Τους τελευταίους τρεις μήνες η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο των σκανδάλων. Όπως τα "Paradise Papers", και ο νέος νόμος για την εκπαίδευση, ο οποίος δήθεν παρενοχλεί τις εθνικές μειονότητες της χώρας. Μακρύτερα και πιο ηχηρά είναι η κατάσταση και τα γεγονότα γύρω από το όνομα του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Μιχεήλ Σαακασβίλι.

Στις 11 Δεκεμβρίου, το δικαστήριο του Κιέβου-Πετσέρσκ αποφάσισε να μην συλλάβει τον Σαακασβίλι για το χρόνο της έρευνας. Ο Μιχεήλ Σαακασβίλι τέθηκε υπό κράτηση το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου και κλείστηκε σε κρατητήριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU). Κατηγορήθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 256 {του ουκρανικού ποινικού κώδικα} - "Προώθηση μελών εγκληματικών οργανώσεων και προστασία των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων”.

Του γεγονότος αυτού προηγήθηκε η «Πορεία για διαδικασία μομφής» (3 Δεκεμβρίου), ως αντίδραση του κοινού στις ενέργειες των αρχών. Ειδικότερα, η παρέμβαση της SBU και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα στις δραστηριότητες της Εθνικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς (NABU), διεξάγοντας έρευνες στους υπαλλήλους της. Ένα γεγονός που δεν έχει παραμείνει απαρατήρητο από την ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι οποίες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους .

Στις 5 Δεκεμβρίου όλη η χώρα παρακολουθούσε την προσπάθεια της SBU να συλλάβει τον Σαακασβίλι στο Κίεβο και πως ο ίδιος απείλησε να πηδήξει από τη σκεπή της 5-όροφης πολυκατοικίας. Τελικά, οι σύμμαχοι του πρώην προέδρου κατάφεραν να «απομακρύνουν» τον τελευταίο από τις δυνάμεις ασφαλείας. Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Γιούρι Λουτσένκο δημοσίευσε την ηχογράφηση όπου φέρεται να μιλάνε ο πρώην πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι και ο Σεργκέι Κούρτσενκο (επιχειρηματίας υποστηρικτής του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από την Ουκρανία και είναι σήμερα στη Μόσχα). Η Γενική Εισαγγελία αναφέρει ότι ο Μιχεήλ Σαακασβίλι συμφώνησε με τον Σεργκέι Κούρτσενκο να χρηματοδοτήσει τις διαδηλώσεις στο Κίεβο. Ο Σαακασβίλι δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποιος είναι ο Κούρτσενκο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πετρό Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιθουανία στις 8 Δεκεμβρίου, διαβεβαίωσε ότι καθ 'όλη τη διάρκεια της εργασίας των οργάνων καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, ούτε αυτός ούτε οι αρχές δεν είχαν παρέμβει στο έργο τους από την αρχή. Σύμφωνα με τον Ποροσένκο, η αποτελεσματικότητα του έργου όλων των οργάνων καταπολέμησης της διαφθοράς δεν πρέπει να μετράται από τον αριθμό των συνεντεύξεων τύπου αλλά από τον αριθμό των διεφθαρμένων αξιωματούχων που θα διωχθούν.

Προφανώς, η Ουκρανία έχει γίνει μια σκηνή του πολιτικού αγώνα, τον οποίο είναι δύσκολο να κατανοήσουν Ουκρανοί και ακόμη πιο δύσκολο είναι για τους ξένους παρατηρητές.
Από τη μία πλευρά ο Μιχεήλ Σαακασβίλι, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός μαχητής της διαφθοράς στη Γεωργία, έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική στην σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας για την καθυστέρηση στην καταπολέμηση της διαφθοράς . Αλλά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από αυτόν δεν προκαλούν ενθουσιασμό, αλλά περισσότερες ερωτήσεις. Από την άλλη πλευρά, η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία δείχνει τις παλιές αυταρχικές συνήθειες και αποφεύγει τις απαντήσεις, προκαλεί τουλάχιστον ανησυχία και οργή στην κοινωνία, η οποία κάθε μέρα χάνει συμπατριώτες στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Στις εποχές, όταν η Ρωσία ως στρατιωτικό επιτιθέμενος χρησιμοποιεί τις υβριδικές ενέργειες για να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε κατάσταση υπέρ της, κάνει το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο. Όταν και οι δύο πλευρές κάνουν άσχημους χειρισμούς, τα έγκαιρα συμπεράσματα προκαλούν μόνο βλάβη. Μετά από όλα, αυτή η ιστορία θα έχει συνέχεια.


Άννα Μανιάτη