| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ουκρανία θα λάβει το αυτοκέφαλο «διότι είναι δικαίωμά της»

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Varfolomeos Athens

Varfolomeos Athens

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Φωκά Μεσαχώρου στην Κωνσταντινούπολη όπου χοροστάτησε, έστειλε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ουκρανία θα λάβει την Αυτοκεφαλία σύντομα διότι είναι δικαίωμά της,

όπως έγραψε η ηλεκτρονική Ιστοσελίδα «Φως Φαναρίου».

Παίρνοντας αφορμή από την παρουσία Τσέχου θεολόγου στην Θεία Λειτουργία, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε πως «η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας είναι η νεωτέρα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανεκήρυξεν Αυτοκέφαλον το 1998. Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας, η οποία θα λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας εν ου μακρώ χρόνω ελπίζω, παρά τας υπαρχούσας αντιδράσεις, και τούτο θα γίνει διότι είναι δικαίωμά της. Είναι δικαίωμά της να λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας και από την άλλη πλευρά είναι δικαίωμα, και μάλιστα αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, να χορηγεί το Αυτοκέφαλον, όπως το εχορήγησε σε όλες τις νεώτερες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αρχής γενομένης από της Ρωσίας, τον 16ο αιώνα, και μέχρι της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, όπως είπα προηγουμένως».

Ο Πατριάρχης τόνισε πως «δεν μας τρομάζουν οι απειλές. Πρόσφατα είπα σε μια ομιλία μου ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ούτε απειλεί ούτε απειλείται, αλλά προχωρεί σταθερά, εκπληρώνοντας τήν από των ιερών κανόνων αποστολήν του και εκπληρώνοντας και σεβόμενον τα προνόμια, τα οποία του παρεχώρησαν οι κανόνες Οικουμενικών Συνόδων. Αυτούς τους κανόνας των Οικουμενικών Συνόδων και τα προνόμια που έδωσαν αι Σύνοδοι αυταί εις την Πρωτόθρονον Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, δεν τα απεμπολούμε. Τα σεβόμεθα, τα τηρούμεν και θα τα υλοποιήσωμεν και εν προκειμένω στην περίπτωση της Ουκρανίας και όπου αλλού χρειαστεί».

Εν τω μεταξύ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Εκκλησία της Πολωνίας, συνυπέγραψε με τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα έκκληση για το θέμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το «Romfea.gr», «την Παρασκευή 21η Σεπτεμβρίου ε.έ., μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος ο Β’ και ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, υπέγραψαν κοινή έκκληση προς κάθε αρμόδιο από τον οποίο εξαρτάται η εξάλειψη των εκκλησιαστικών παρεξηγήσεων σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας.

Καλούν εν πνεύματι και αδελφικής αγάπης τους Πάντας, από τους οποίους εξαρτάται η εξάλειψη της εκκλησιαστικής παρεξηγήσεως, ενώ κάνουν λόγο για αποτροπή διαμάχης και επικράτηση της εκκλησιαστικής τάξεως στην Ουκρανική γη.

Τελούμενοι την Θεία Λειτουργία κατά την ημέρα του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, προσευχόμεθα υπέρ της ενότητος και της ειρήνης του ουκρανικού λαού».

Όπως έγινε γνωστό, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθεί το θέμα της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή στο Φανάρι.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πατριάρχης θα συναντηθεί όχι μόνο με εκπροσώπους της Εκκλησίας, αλλά και με πολιτικές αρχές, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε η ίδια πηγή.


Πηγή: 1

Φωτογραφία: Η Πανσέληνος πάνω από τους χρυσούς τρούλους του Ορθόδοξου Μοναστηρίου των Σπηλαίων της Ουκρανίας. (AP Photo/Efrem Lukatsky)