| sadowod.com | vivaspb.com |

Το λιθουανικό κοινοβούλιο ζήτησε την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσίας και την αποσύνδεση από το SWIFT

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

LytvaSupport

Το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, το οποίο προτείνει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά τη σύλληψη των Ουκρανών ναυτών στο Στενό του Κερτς.

«Το ψήφισμα καταδικάζει απερίφραστα τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τις επιθετικές μονομερείς ενέργειες που βρίσκονται σε κατάφωρη παραβίαση των διμερών και πολυμερών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου, απειλούν την περιοχή και την ασφάλεια της Ευρώπης και ζητεί άμεση δράση», αναφέρεται στο μήνυμα του κοινοβουλίου.

«Το Σειμ της Λιθουανίας απαιτεί μια ριζική αλλαγή στη στρατηγική της Δύσης για τον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας, την προχώρηση στις δράσεις, τις οποίες πρέπει να κάνει η Ρωσία και, αν δεν υλοποιηθούν, την εισαγωγή πολύ πιο αποτελεσματικών και ευρύτερων κυρώσεων», αναφέρει το έγγραφο.

Το ψήφισμα προτείνει να υποβληθούν αρκετοί όροι και απαιτήσεις για τη Ρωσία: ο έλεγχος του στενού Κερτς πηγαίνει στον ΟΗΕ. Τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας μεταφέρονται στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ. Την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων Ουκρανών πολιτών, τόσο πολιτικών κρατουμένων όσο και αιχμαλώτων πολέμου.

«Εάν η Ρωσία δεν πληροί αυτές τις απαιτήσεις στο εγγύς μέλλον ή επιβάλει βέτο σε αυτές τις αποφάσεις, προτείνεται να εισαχθούν πλήρεις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού τομέα φυσικού αέριου, πετρελαίου και του χρηματοπιστωτικού, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της από το σύστημα SWIFT», αναφέρεται στο ψήφισμα.



Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: 1