| sadowod.com | vivaspb.com |

Υπουργός εξωτερικών Ουκρανίας: θεωρούμε ότι είναι πόλεμος

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

KlimkinAzov

Μετά τη ρωσική επίθεση στα ουκρανικά πλοία στον πορθμό του Κερτς, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, οι Ρώσοι έχουν όχι μόνο πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και αιχμαλώτους πολέμου.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, ο τελευταίος αριθμός είναι 23 στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων 6 τραυματίες.

«Χθες η Ρωσία πέρασε όλες τις θεωρητικά δυνατές κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας Παβλό Κλίμκιν σε σύντομη συνέντευξη στο eurointegration.com.ua.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειές της Ρωσίας παραβίασαν όλους τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Έχει σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας που εγγυάται το άρθρο αυτό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ρωσία παραβίασε επίσης τις διεθνείς ναυτιλιακές νομοθεσίες, τα άρθρα 38 και 44 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Αυτή η σύμβαση απαγορεύει με σαφήνεια και αυστηρότητα την παρεμπόδιση της ειρηνικής διαμετακόμισης μέσω του στενού του Κερτς», είπε.

«Πρώτον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνέβησαν διάφορες πράξεις επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας. Τονίζω ότι μιλάμε για διάφορες πράξεις επιθετικότητας: όχι μόνο η επίθεση και η σύλληψη, αλλά και ο ίδιος ο εμβολισμός πλοίου. Εξ ορισμού, που εισήχθη από το ψήφισμα αριθ. 3314 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αυτό είναι επίσης μια πράξη επιθετικότητας και θα μιλήσω γι 'αυτό και σήμερα στη Βερχόβνα Ράντα (κοινοβούλιο).

Δεύτερον, μέχρι τώρα όλες οι επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας έλαβαν χώρα στο έδαφός μας. Αυτή η επίθεση έλαβε χώρα όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε διεθνή ύδατα, εκτός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Και έχει επίσης σημασία.

Τρίτον, οι Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν ανοιχτά τα όπλα εναντίον των Ουκρανών στρατιωτικών χωρίς να κρυφτούν. Και αυτή είναι μια νέα κατάσταση, αυτό συνέβη για πρώτη φορά, επειδή μέχρι στιγμής έχουν προσπαθήσει να κρυφτούν τουλάχιστον», είπε ο υπουργός.

Ο Παβλό Κλίμκιν είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα προσπαθήσει να επιλύσει τη σύγκρουση στα στενά του Κερτς με ειρηνικό τρόπο, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.


Άννα Μανιάτη