| sadowod.com | vivaspb.com |

Στο λιμάνι της Οδησσού αποβιβάστηκαν το πλοίο Whitbey Island και το πυραυλικό αντιτορπιλικό Ross του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΗΠΑ

Χθες, το μεγάλο αποβατικό πλοίο USS Whitbey Island LSD41 και το αντιτορπιλικό USS Ross προσαρμόστηκαν κοντά στο καινούριο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Οδησσό.


Για να υποδεχτεί τους Αμερικανούς μετέβη εκεί ο ναύαρχος του στόλου μας και της φρεγάτας «Hetman Sahaidachny».

Την προσόρμιση των Αμερικανών περίμεναν κάμποσα μεγάλα λεωφορεία. Πιθανώς οι πεζοναύτες θα κάνουν βόλτα σήμερα στην πόλη.
Το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου αριθμεί περίπου 400 ναύτες και 500 πεζοναύτες. Το πλήρωμα του αντιτορπιλικού Ross περίπου 350 άτομα.

Στον επάνω όροφο του αποβατικού πλοίου φιλοξενούνται επίσης λίγα φορτηγά, στρατιωτικά οχήματα, και εξοπλισμός. Το μεγάλο αποβατικό πλοίο USS Whidbey Island (LSD-41) είναι ένα αρκετά σπάνιο είδος πολεμικών πλοίων. Είχε σχεδιαστεί τη δεκαετία του 1970, ενώ κατασκευάστηκαν επιπλέον 7 ακόλουθα πλοία υπό τον Πρόεδρο Reagan.

Το μήκος του πλοίου είναι 190 μέτρα, το πλάτος 26 μέτρα, το πλήρης φορτίο που μπορεί να μεταφέρει αριθμεί σε περίπου 16.000 τόνους. Τέσσερις 16-κύλινδρο κινητήρες μηχανές ντίζελ με συνολική ισχύ 33.000 ίππους, του δίνουν επιτάχυνση ως και 20 κόμβων. Η πραγματοποίηση της απόβασης Whidbey Island έγινε με τέσσερα πλοία χόβερκραφτ (αερόστρωμνο) LCAC, τα οποία βρίσκονται στο κατώτερο κατάστρωμα, την αποβάθρα.

Κάθε LCAC μεταφέρει έως 75 τόνους ωφέλιμου φορτίου και μπορεί να χωρέσει επίσης μερικά αυτοκίνητα όπως το «Hummer» ή ένα τανκ Μ1 «Abrams». Επίσης, στο πλοίο USS Whidbey Island φιλοξενούνται και μερικά αποβατικά ελικόπτερα.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross DDG71 έχει 90 σημεία για να εκτοξεύσει πυραύλους «Tomahawk», «Standard-2» και «Asrok». Το μήκος του είναι 154 μέτρα και πλήρες φορτίο του περίπου 9.000 τόνοι.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 1