Πώς ντύνονταν οι Ουκρανοί το χειμώνα πριν από εκατό χρόνια: φωτογραφίες
Η περίοδος του ζεστού και ξηρού καιρού ευχαρίστησε τους Ουκρανούς για αρκετές ημέρες και έδωσε τη θέση σε πιο φυσιολογικούς καιρούς του φθινόπωρου και του χειμώνα. Έτσι και σκέφτεσαι να κουκουλωθείς σε κάτι ζεστό! Και πώς οι Ουκρανοί ντύνονταν πριν από εκατό χρόνια, όταν ερχόταν το κρύο;
Το Ουκρανικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Μόδας (Український Інститут Історії Моди) μοιράστηκε με το BBC φωτογραφίες των παλαιών φορεσιών και ενδιαφέροντα γεγονότα γι 'αυτό.
Τα είδη που παρουσιάζονται στη συλλογή φυλάσσονται σε ιδιωτικές συλλογές: "Ανοικτό μπαούλο" ("Відкрита скриня"), "Έσκολ" ("Ешколь"), και στην συλλογή του Βολοντίμιρ Σίμπρα (Володимир Щибра).
Εορταστικό πανωφόρι - σαρδάκ, ραμμένο από ύφασμα πιληματοποιημένου μαλλί προβάτων, διακοσμημένο με διάταξη από μάλλινο κορδόνι. Αρχές του 20ου αιώνα. Περιφέρεια Τσερνιβτσί, περιοχή Πουτίλσκιϊ.
Οι χωρικοί στα σπίτια τους είχαν ειδικές θέσεις για ρούχα: το χειμωνιάτικο πανωφόρι φυλασσόταν στο κελάρι, οι φούστες και τα κερσέτκα σε κοντάρια στην σοφίτα.
Γυναικεία σβύτα από λευκό ύφασμα πιληματοποιημένου μαλλί προβάτων, διακοσμημένη με μάλλινα κορδόνια και φούντες. Αρχές του εικοστού αιώνα. Πολίσσια. Περιφέρεια Ρίβνε, περιοχή Σάρνενσκιϊ.
Το πλάτος του σπιτικού υφάσματος ήταν 50-75 εκατοστά, έτσι τα μεγάλα τμήματα του ενδύματος ράβονταν από διάφορα κομμάτια, γεγονός που δημιουργούσε το μωσαϊκό χαρακτήρα του.
Γυναικεία σβύτα - λάτουχ. Αρχές του εικοστού αιώνα. Πολίσσια. Περιφέρεια Βολύν, περιοχή Ράτνιβσκιϊ.
Τα ρούχα των ανδρών και των γυναικών συνήθως ήταν ίδιας ραφής. Η διαφορά ήταν μόνο στην ποσότητα των διακοσμήσεων: τα γυναικεία ήταν πιο διακοσμημένα με χρωματιστά κορδόνια, κεντήματα, και άλλα στολίδια.
Ουγιός - ανδρικό πανωφόρι στη Ζακαρπάθια, κατασκευασμένο από μάλλινο ύφασμα. Αρχές του εικοστού αιώνα
Το χρώμα ενός σπιτικού πιληματοποιημένου υφάσματος για την παραγωγή της σβύτας εξαρτιόταν από τη ράτσα και την ηλικία των κοινών προβάτων στην περιοχή. Στην περίπτωση του κουρέματος των αμνών είχαν μαλλί πιο ομοιογενές στο χρώμα: μαύρο, λευκό, γκρι.
Το ανδρικό τσουγάϊ "σιλουέτα" από σπιτικό ύφασμα πιληματοποιημένου μαλλί προβάτων. Αρχές του εικοστού αιώνα. Περιφέρεια Χμελνίτσκιϊ, περιοχή Νοβοούσιτσκιϊ.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι νέοι άνδρες φορούσαν βαριές μάλλινες σβύτες ακόμα και το καλοκαίρι. Αυτή την εποχή θεωρούνταν άσεμνο να βγαίνει κανείς μόνο με πουκάμισο όση ζέστη και να έκανε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φορούσαν τις σβύτες σαν κάπα (ρίχνοντας στους ώμους τους, χωρίς να βάζουν τα χέρια τους στα μανίκια).
Ανδρικό εορταστικό πανωφόρι - σαρδάκ. Αρχές του εικοστού αιώνα. Περιφέρεια Ιβάνο-Φρανκίβσκ, περιοχή Κόσιβ.
Κούρτα (κουρτάκ, παραδοσιακό ρούχο των χωρικών. Κατασκευασμένο από ριαδοβύνα, σπιτικό ύφασμα από νήματα λινού με μάλλινο υφάδι. Αρχές του εικοστού αιώνα. Περιφέρεια Ρίβνε, περιοχή Σάρνενσκιϊ.
Γυναικεία εορταστική σβύτα, από ριαδοβύνα. Αρχές; του εικοστού αιώνα. Περιφέρεια Ρίβνε, περιοχή Σάρνενσκιϊ.
Εορταστικό σαρδάκ. Αρχές του εικοστού αιώνα. Ποκούττια. Περιφέρεια Ιβάνο-Φρανκίβσκ.
Στην αρχική φωτογραφία: ο πίνακας του Γκριγκόρι Ζόρικ
Μετάφραση: Κίρα Βερεσάγκινα
Πηγή: 1