| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο σχηματισμός της ουκρανικής εθνικής φορεσιάς

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ουκρανικά εθνικά ρούχα είναι πολύ διαφορετικά, πολύχρωμα, εντυπωσιάζουν οι ποικιλίες των μορφών της φορεσιάς, οι άνετες και όμορφες λεπτομέρειες που συνδυάζονται με επιτυχία μαζί, σχηματίζοντας ένα σύμπλεγμα ρούχου, χαρακτηριστικό της κάθε περιοχής.

Τα χαρακτηριστικά στοιχεία της εθνικής φορεσιάς δημιουργήθηκαν πριν αιώνες, γι’ αυτό αντανακλούν την ιστορία του λαού, δείχνουν την αντίληψή του περί ομορφιάς σε διάφορα στάδια της ιστορίας, τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν την αισθητική δημιουργικότητά του στην κατασκευή και διακόσμηση των ρούχων. Για τους εθνογράφους και τους ιστορικούς της τέχνης της Ουκρανίας, η φορεσιά είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών για την ουκρανική ιστορία, τον πολιτισμό, τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία, τη δυνατότητα να εκφραστεί η αγάπη για την ομορφιά στις πρωτότυπες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση αντικειμένων της λαϊκής φορεσιάς.

Τα ρούχα των Ουκρανών, όπως και υπόλοιπων λαών, προορίζονταν όχι μόνο για τη ζεστασιά και την άνεση των καθημερινών υποθέσεων. Μεγάλη σημασία έχουν τα ρούχα που πραγματοποιούν λατρευτικές και θρησκευτικές τελετές, που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα στη ζωή των ανθρώπων, των οικογενειών και κάθε ατόμου. Η πλούσια σε γεγονότα ιστορία του ουκρανικού λαού, ο χαρακτήρας των Ουκρανών, αντικατοπτρίζεται στις ιδιαιτερότητες της ένδυσης, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια εθνική κουλτούρα.

Τα στοιχεία της ουκρανικής φορεσιά δείχνουν την επιρροή των άλλων λαών, οι οποίοι σε όλη την ιστορία έχουν αλληλεπιδράσει λίγο ή πολύ με του Ουκρανούς. Η παραδοσιακή φορεσιά δημιουργήθηκε με βάση τα ρούχα των Σλάβων που ζούσαν στην Ουκρανία, ειδικά σε περιόδους ευημερίας των Ρως του Κιέβου. Η ουκρανική φορεσιά ήταν μια αρμονική σειρά ενδυμάτων, που αποτελείτο κυρίως από ρούχα φορεμένα κατάσαρκα ή στο στήθος, ζώνη, και πανωφόρι. Η ενδυμασία συμπληρώνονταν με καπέλα, παπούτσια, ζώνη και διάφορα αφαιρούμενα κοσμήματα. Κάθε αντικείμενο είχε ένα καθορισμένο σκοπό, το μοναδικό του ιδιαίτερο τρόπο φορέματος και τη δυνατότητας συνδυασμού μαζί με άλλα αντικείμενα. Οι λεπτομέρειες των ρούχων φτιάχνονταν από αντίστοιχα υλικά των παραδοσιακών χρωμάτων, και με τα δικά τους κοσμήματα.

Η βάση της κάθε ανδρικής και γυναικείας ουκρανικής φορεσιάς είναι ένα πουκάμισο φορεμένο κατάσαρκα, από ένα σπιτικό πανί. Οι άνδρες φορούσαν κοντούς χιτώνες, με μακρύ μανίκι και κλειστό λαιμό. Οι γυναίκες έραβαν μακριά πουκάμισα, με περισσότερα σχέδια από τα ανδρικά. Το πουκάμισο θα μπορούσε να έχει σχέδιο του χιτώνα, με μανίκια διαφορετικής κοπής από τα ανδρικά, ή με ένθετα ώμων. Η ανδρική φορεσιά από τη μέση και κάτω ήταν τα παντελόνια διαφορετικών σχεδίων, που έραβαν από σπιτικό ύφασμα σκούρου ή ανοιχτού χρώματος. Τα γυναικεία ρούχα από τη μέση και κάτω σχεδόν δεν τα έραβαν, αλλά τα έφτιαχναν από ένα ή δύο-τρεις καμβάδες υφάσματος, τους οποία με ένα ειδικό τρόπο έβαζαν γύρω από τους γοφούς και στερέωναν με μια ζώνη. Το ύφασμα ήταν μονόχρωμο ή με μοτίβα. Σε διαφορετικές περιοχές οι ενδυμασίες των γυναικών ήταν σημαντικά διαφορετικές στη μορφή, στο υλικό, στο χρώμα και στη διακόσμηση.

Παρά το γεγονός ότι πολλά στοιχεία ήταν δανεισμένα από ξένους πολιτισμούς, τα ρούχα των Κοζάκων είχαν ως βάση τις εθνικές παραδόσεις τους. Χάρη σε αυτό έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη ουκρανική εθνική φορεσιά.

Η σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των ενδυμάτων εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες: την εποχή, τον καιρό, τις τελετουργίες, τις καθημερινές καταστάσεις και την κοινωνική θέση. Για τις μεγάλες γιορτές έβαζαν μια πλήρη σειρά ρούχων, η οποία έδειχνε την οικονομική και την οικογενειακή κατάσταση του ατόμου, την εθνική και την περιφερειακή ταυτότητά του. Η ουκρανική εθνική ενδυμασία αντανακλά τον πολιτισμό και την πνευματικότητα των ανθρώπων, περιέχει τις ιστορικές γνώσης και τις αξίες.

Από τον 19ο αιώνα, οι περισσότεροι Ουκρανοί άρχισαν να φορούν αστικά ρούχα, ξεχνώντας σταδιακά τις δικές τους παραδόσεις. Ωστόσο, πολλά έγγραφα και δείγματα παλαιών ουκρανικών ρούχων έχουν επιβιώσει, γεγονός που μπορεί να πει πολλά για την ιστορία και την πρωτότυπη κουλτούρα του ουκρανικού λαού. Χάρη στους ανθρώπους που έχουν κρατήσει τη μνήμη της εθνικής ενδυμασίας, σήμερα γίνεται μια αναγέννηση του ενδιαφέροντος για τα εθνικά ρούχα και μαζί με αυτά και όλη την ιστορία της Ουκρανίας.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: vseua.info