| sadowod.com | vivaspb.com |

10 ενδιαφέροντα παραδοσιακά ποτά της Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Napiy Yagodanka

Napiy Yagodanka

1. ΓΙΑΓΟΔΆΝΚΑ (από "ягода" - γιάγοδα - μούρα)

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς δημιουργήθηκε αυτό το ποτό που σβήνει τη δίψα τελείως. Απλά κάποτε κάποιος σκέφτηκε να ανακατέψει τα μούρα (που είχαν πέσει από ένα θάμνο) με νερό, ζάχαρη και μαγιά. Ως αποτέλεσμα έγινε ένα πολύ δροσερό και τονωτικό ποτό.

Φτιάχνεται και με φρέσκα μούρα, φρούτα (μήλο, αχλάδι, βερίκοκο) : Για 1 κιλό μούρα, 1 λίτρο κρύο βραστό νερό και 15 γρ. μαγιά. Θα είναι έτοιμο σε 4-5 μέρες

2. ΒΑΡΕΝΟΎΧΑ ("варю" - βαριού - βράζω)

Napiy Varenuha

Είναι ένα γιορτινό ποτό το οποίο φτιάχνεται στο πήλινο δοχείο. Τα αποξηραμένα φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, δαμάσκηνο και βερίκοκο σκεπάζονται με αλκοόλ και ανακατεύονται με μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο, καυτερό πιπέρι. Σιγοβράζεται μέσα στο φούρνο με πολύ χαμηλή φωτιά για 10-12 ώρες. Σερβίρεται ζεστό η κρύο.

3. ΣΠΟΤΙΚΆΤΣ  ("спіткнувся" - σπιτκνούβσια - παραπάτησα)

Napiy Spotykach

ένα ποτό το οποίο θέλει υπομονή αλά την αξίζει. Προέρχεται από τον 8ο αιώνα. Είναι μίγμα μπαχαρικών (βανίλια, μοσχοκάρυδο, κανέλα) με γορίλκα (βότκα), σιγοβράζεται με πρόσθεση ζάχαρης.

4. ΟΥΖΒΆΡ 

Napiy Uzvar

Ένα άλλο είδος ποτού με αποξηραμένα φρούτα με ζάχαρη ή μέλι αλλά χωρίς αλκοόλ λέγεται "Ουζβάρ". Είναι το ιδιαίτερο ποτό για Χριστούγεννα, επίσης και νηστίσιμο. Πίνεται ζεστό η κρύο.


5. ΚΙΣΙΛ`

Napiy Kysil

Ένα πυκνό ποτό το οποίο φτιάχνεται βράζοντας φρούτα, μούρα ή γάλα με άμυλο, νερό και ζάχαρη. Περισσότερο τρώγεται ως απογευματινό γλυκό.

6. ΣΙΡΙΒΈΤΣ

Napiy Syrivets

Σιριβέτς ("сире" - σιρέ - ωμό). Ποτό της εποχής των Ρος του Κιέβου. Είναι ένα μίγμα με ξερό ψωμί και αλεύρι από σίκαλη, καυτερό νερό και μαγιά. Ετοιμάζεται στο βαρέλι.

7. ΣΙΤΆ

Napiy Syta

ποτό από τη λίθινη εποχή - μέλι και νερό. Ιδανικά χρησιμοποιείται κηρήθρα με μέλι, η οποία σκεπάζεται με καυτερό νερό. Το μέλι διαλύεται και το κερί επιπλέει. Το Σιτά είναι ό,τι πρέπει για την πρόληψη του κρυολογήματος.

8. ΡΙΆΖΑΝΚΑ

Napiy Ryazhanka

Ριάζανκα - είδος γαλακτοκομικού ποτού χωρίς μαγιά. Βραστό γάλα αφήνεται να σιγοβράσει για 1,5-2 ώρες, μετά ανακατεύεται με 1-2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος και αφήνεται σε ένα ζεστό μέρος για 10-12 ώρες.

9. ΜΕΝΤΟΒΟΎΧΑ

Napiy Medovuha

Μεντοβούχα ("мед" - μεντ - μέλι). Σε ένα λίτρο βραστού νερού ανακατεύετε 50γρ. μέλι και σταφίδες, αφήνετε για 2 μέρες σε ζεστό μέρος.

10. ΚΑΛΊΝΝΙΚ 

Napiy Kalynnyk

Καλίννικ ("калина" - καλίνα - βιβούρνο). Για 1 κιλό καρπούς βιβούρνο χρειάζεται 4 λίτρα καυτερού νερού με 2,5 κούπες ζάχαρης. Ετοιμάζεται για μία εβδομάδα, σερβίρεται ζεστό η κρύο. Έχει θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες.


Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ

Πηγή: 1