10 ενδιαφέροντα παραδοσιακά ποτά της Ουκρανίας
1. ΓΙΑΓΟΔΆΝΚΑ (από "ягода" - γιάγοδα - μούρα)
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς δημιουργήθηκε αυτό το ποτό που σβήνει τη δίψα τελείως. Απλά κάποτε κάποιος σκέφτηκε να ανακατέψει τα μούρα (που είχαν πέσει από ένα θάμνο) με νερό, ζάχαρη και μαγιά. Ως αποτέλεσμα έγινε ένα πολύ δροσερό και τονωτικό ποτό.
Φτιάχνεται και με φρέσκα μούρα, φρούτα (μήλο, αχλάδι, βερίκοκο) : Για 1 κιλό μούρα, 1 λίτρο κρύο βραστό νερό και 15 γρ. μαγιά. Θα είναι έτοιμο σε 4-5 μέρες
2. ΒΑΡΕΝΟΎΧΑ ("варю" - βαριού - βράζω)
Είναι ένα γιορτινό ποτό το οποίο φτιάχνεται στο πήλινο δοχείο. Τα αποξηραμένα φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, δαμάσκηνο και βερίκοκο σκεπάζονται με αλκοόλ και ανακατεύονται με μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο, καυτερό πιπέρι. Σιγοβράζεται μέσα στο φούρνο με πολύ χαμηλή φωτιά για 10-12 ώρες. Σερβίρεται ζεστό η κρύο.
3. ΣΠΟΤΙΚΆΤΣ ("спіткнувся" - σπιτκνούβσια - παραπάτησα)
ένα ποτό το οποίο θέλει υπομονή αλά την αξίζει. Προέρχεται από τον 8ο αιώνα. Είναι μίγμα μπαχαρικών (βανίλια, μοσχοκάρυδο, κανέλα) με γορίλκα (βότκα), σιγοβράζεται με πρόσθεση ζάχαρης.
4. ΟΥΖΒΆΡ
Ένα άλλο είδος ποτού με αποξηραμένα φρούτα με ζάχαρη ή μέλι αλλά χωρίς αλκοόλ λέγεται "Ουζβάρ". Είναι το ιδιαίτερο ποτό για Χριστούγεννα, επίσης και νηστίσιμο. Πίνεται ζεστό η κρύο.
5. ΚΙΣΙΛ`
Ένα πυκνό ποτό το οποίο φτιάχνεται βράζοντας φρούτα, μούρα ή γάλα με άμυλο, νερό και ζάχαρη. Περισσότερο τρώγεται ως απογευματινό γλυκό.
6. ΣΙΡΙΒΈΤΣ
Σιριβέτς ("сире" - σιρέ - ωμό). Ποτό της εποχής των Ρος του Κιέβου. Είναι ένα μίγμα με ξερό ψωμί και αλεύρι από σίκαλη, καυτερό νερό και μαγιά. Ετοιμάζεται στο βαρέλι.
7. ΣΙΤΆ
ποτό από τη λίθινη εποχή - μέλι και νερό. Ιδανικά χρησιμοποιείται κηρήθρα με μέλι, η οποία σκεπάζεται με καυτερό νερό. Το μέλι διαλύεται και το κερί επιπλέει. Το Σιτά είναι ό,τι πρέπει για την πρόληψη του κρυολογήματος.
8. ΡΙΆΖΑΝΚΑ
Ριάζανκα - είδος γαλακτοκομικού ποτού χωρίς μαγιά. Βραστό γάλα αφήνεται να σιγοβράσει για 1,5-2 ώρες, μετά ανακατεύεται με 1-2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος και αφήνεται σε ένα ζεστό μέρος για 10-12 ώρες.
9. ΜΕΝΤΟΒΟΎΧΑ
Μεντοβούχα ("мед" - μεντ - μέλι). Σε ένα λίτρο βραστού νερού ανακατεύετε 50γρ. μέλι και σταφίδες, αφήνετε για 2 μέρες σε ζεστό μέρος.
10. ΚΑΛΊΝΝΙΚ
Καλίννικ ("калина" - καλίνα - βιβούρνο). Για 1 κιλό καρπούς βιβούρνο χρειάζεται 4 λίτρα καυτερού νερού με 2,5 κούπες ζάχαρης. Ετοιμάζεται για μία εβδομάδα, σερβίρεται ζεστό η κρύο. Έχει θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες.
Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ
Πηγή: 1