Τα τρία πλεονεκτήματα και τα τρία μειονεκτήματα της νέας κυβέρνησης
Η νέα κυβέρνηση θα έχει τρία αναμφισβήτητα μειονεκτήματα:
1. Η τρέχουσα κυβέρνηση είναι πιο «πολύχρωμη» από την τελευταία. Υπάρχουν ενεργοί μεταρρυθμιστές (λιγότεροι από όσους ήταν στην προηγούμενη), υπάρχουν ενεργοί αντι-μεταρρυθμιστές , υπάρχουν «κούτσουρα», που θα καθίσουν για να πιάνουν θέσεις, έτσι ώστε να μην τις πάρει κάποιος άλλος. Υπάρχουν άτομα με πολύ σκοτεινό παρελθόν (και με παρόν, και ως εκ τούτου, μέλλον). Δεν θα παίζουν ποτέ ως ομάδα. Θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να διαπραγματευτούν.
2. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου - η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη. Ψηφοφορίες συνασπισμού έλειπαν ακόμα και για το διορισμό της. Δεν θα υπάρξουν αρκετά ψηφοφορίες για οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης. Δεν μπορούμε ούτε καν να ονειρευόμαστε για συνταγματική πλειοψηφία (και χωρίς αυτό δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως δικαστική και αποκέντρωση).
3. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του κοινού. Η άγευστη διαδικασία αλισβερισίου ανάμεσα στα πολιτικά «τζάκια» τη διαφοροποιεί σημαντικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε από το κλασικό σύστημα συνασπισμού (όταν μοιράζουν θέσεις και κάθε κόμμα βάζει στο τραπέζι τη λίστα με ονόματα υπουργών του). Αυτή η διαδικασία ήταν μπροστά από την κοινωνία (συγγνώμη, δεν θα είναι ποτέ έτσι) και αυτό δε βοήθησε να δημιουργηθεί μια καλή εικόνα.
Η νέα κυβέρνηση θα έχει τρία αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα:
1. Θα πρέπει να τρέξει σε ένα καυτό τηγάνι. Ο πρωθυπουργός το καταλαβαίνει: ή μεταρρυθμίσεις, ή πολιτικός θάνατος. Το ίδιο προορισμό θα ακολουθήσουν λίγοι, αλλά ισχυροί υπουργοί μεταρρυθμιστές. Με την υποστήριξη από την κοινωνίας των πολιτών μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση και να αναπτυχθεί. Καμένες γέφυρες, η «ζώνη του θανάτου», στην ορολογία των αρχαίων κινεζικών στρατηγικών, είναι το κλειδί για τη νίκη.
2. Συνήθως βρίζουν τους προκατόχους, αλλά στην πραγματικότητα είχαν κάνει πολλά. Στηριζόμενοι στους ώμους της προηγούμενης κυβέρνησης, μπορούν να κάνουν περισσότερα. Πρόσφατα η κοινότητα «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει θα είναι πραγματικές» δημοσίευσε ένα άρθρο που περιέχει δέκα σελίδες των συγκεκριμένων δράσεων, τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να πραγματοποιήσει χωρίς την υποστήριξη του κοινοβουλίου και του πρόεδρου κατά τη διάρκεια 3-6 μηνών και έτσι να αποδείξει την ικανότητά της.
3. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του κοινού. Έτσι, δεν έχει προσδοκίες. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήρθε σε ένα κύμα ευφορίας, οι προσδοκίες ήταν αρκετά υψηλές και στη συνέχεια, η απογοήτευση μόνο αυξανόταν, αλλά η εμπιστοσύνη μειωνόταν. Από αυτή η κυβέρνηση δεν αναμένει σημαντικές ανακαλύψεις και, ως εκ τούτου, κάθε μικρή νίκη θα πιστωθεί ως ένα συν. Έτσι, μπορούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να επικαλούνται τα παρακάτω βήματα.
Συγγραφέας: Valeriy Pekar, κοινωνικός ακτιβιστής, αναλυτής
Μετάφραση: Άννα Μανιάτη
Πηγή: IAC