| sadowod.com | vivaspb.com |

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τον στρατιωτικό νόμο 30 ημερών

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

StratiotikosNomos

Μετά το θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς και την κατάληψη τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου,

ο οποίος εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από το Κοινοβούλιο.

Ο στρατιωτικός νόμος θα εφαρμοστεί στις 28 Νοεμβρίου και θα έχει ισχύ 30 ημερών σε περιοχές της χώρας που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα: της Οδησσού, του Μικολάιβ, του Χερσόν, του Ζαπορίζιε, του Λούγκανσκ, του Ντόνετσκ, του Σούμι, του Χάρκοβο, του Τσερνίγκιβ, της Βίννιτσα.

Ο στρατιωτικός νόμος δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2019.

«Ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, θα κάνω το καλύτερο, έχοντας τόσο λίγο χρόνο στη διάθεσή μου, και μέσα σε ένα μήνα θα κάνω το καλύτερο για να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να απωθήσουμε μια πιθανή επίθεση μεγάλης κλίμακας από την επιτιθέμενη χώρα, τη Ρωσία», δήλωσε ο Πρόεδρος Ποροσένκο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία την Κυριακή τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της Κριμαίας, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Επιτιθέμενη σε ουκρανικά στρατιωτικά πλοία, εξαπέλυσε ένα νέο στάδιο στην επίθεσή της», είπε ο Ποροσένκο, καταγγέλλοντας την «ανοικτή και αλαζονική συμμετοχή ρωσικών τακτικών στρατευμάτων» στην «επίθεση» αυτή.

Την Κυριακή η Ρωσία συνέλαβε 23 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επιρροή στη συνεργασία του Ταμείου με την Ουκρανία.