| sadowod.com | vivaspb.com |

Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βορειοατλαντική συμμαχία αναγνωρίζει την φιλοδοξία της Ουκρανίας να αποκτήσει πλήρη συμμετοχή σε αυτήν την οργάνωση.

Αυτό αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της συμμαχίας.

«Αυτή τη στιγμή, τέσσερις χώρες-εταίροι έχουν δηλώσει τις προσδοκίες τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Ουκρανία», αναφέρει η έκθεση.

Επίσης, σε αυτή τη σελίδα υπάρχει η εξήγηση του καθεστώτος της «υποψήφιας χώρας» (Aspirant country), που τώρα αντιστοιχεί στην Ουκρανία. «Οι χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη Συμμαχία, λαμβάνουν πρώτα την πρόσκληση για να ενταχθούν σε εντατικό διάλογο με το ΝΑΤΟ σχετικά με τις προσδοκίες των μελών της και των σχετικών μεταρρυθμίσεων», - αναφέρεται στην εξήγηση.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η Συμμαχία αρνιόταν να αναγνωρίσει επίσημα την επιθυμία της Ουκρανίας να αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ. Μέχρι χθες, η ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ ισχυριζόταν ότι η Ουκρανία «από το 2010 δεν έχει επίσημες προσδοκίες για ένταξη». Μετά την επιδείνωση των σχέσεων Ουκρανίας-Ουγγαρίας, οι αλλαγές σε αυτό το καθεστώς έγιναν ακόμα πιο δύσκολες.

Αυτό το ζήτημα τέθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Προέδρου Ποροσένκο και του Γενικού Γραμματέα Stoltenberg τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, η Συμμαχία έδωσε επίσημες εξηγήσεις για το λόγο που η συμμαχία δεν δίνει στην Ουκρανία νέο καθεστώς.

Ωστόσο, αργά την Παρασκευή το βράδυ, το επίσημο site της συμμαχίας ανανέωσε τη σελίδα «επέκταση», προσθέτοντας την Ουκρανία στον κατάλογο των «υποψήφιων χωρών».

Η κατηγορία της ιστοσελίδας, αφιερωμένη στην Ουκρανία, ανανεώθηκε επίσης. Σε αυτήν, «εκ των υστέρων» προσέθεσαν ένα μπλοκ σχετικά με την απόφαση της Verkhovna Rada της 8ης Ιουνίου σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως στρατηγικό στόχο της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, αυτό το μπλοκ δεν υπήρχε στην ιστοσελίδα της Συμμαχίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός για την ευρωπαϊκή και την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση, Ivanna Klympush-Tsintsadze εξήγησε ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Rose Gottemoeller. Μετά τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων, η Συμμαχία συμφώνησε να αναγνωρίσει την απόφαση της Ουκρανίας.

«Από την αναγνώριση των φιλοδοξιών έως την ένταξη είναι μακρύς δρόμος που αποτελείται από πρώτα απ 'όλα τις εσωτερικές λειτουργίες, αλλά μπορούμε να το περάσουμε με επιτυχία αν σκόπιμα αλλάξουμε τη χώρα, σύμφωνα με τις δημοκρατικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και, φυσικά, τις στρατιωτικές αρχές και προσεγγίσεις του ΝΑΤΟ», - ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: eurointegration.com.ua