To 2016 θα είναι ένα σημαντικό έτος όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρη την παγκόσμια τάξη
Ανέλυσα την κατάσταση λεπτομερώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το 2016 θα είναι καθοριστικό και αποφασιστικό όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, όπως θα είναι. Γιατί το επόμενο έτος θα είναι αποφασιστικής σημασίας;
Το 2016, οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν στο ιστορικό τους ελάχιστο. Οι κυριότερες εξαγωγικές χώρες, θα πάνε στην άκρη. Στους αποτυχημένους, όπως το Κρεμλίνο, θα απομείνει ή να εγκρίνουν τους κανόνες του παιχνιδιού και τις διεθνείς συνθήκες, ή "να γυρίζουν το τραπέζι" με όλες τις σημασίες της λέξης.
Το 2016 θα γίνει σαφές το σε ποια πλευρά είναι πλεονέκτημα στη συριακή σύγκρουση. Ή ο σημερινός συνασπισμός κατά του ISIS θα σχηματοποιηθεί εκ νέου, ή το Ιράν θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το παιχνίδι, δίνοντας έτσι τον τρόπο στο δυτικό συνασπισμό, ο στόχος του οποίου είναι να αλλάξει τον Άσαντ και να φέρει στην εξουσία μια"μέτρια αντιπολίτευση". Ή ο Πούτιν θα αποφασίσει να ξεκινήσει μια επίγεια επιχείρηση πλήρους κλίμακας με απρόβλεπτες συνέπειες όπως στο “Αφγανιστάν-2”.
Το 2016, θα πραγματοποιηθούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Θα είναι γνωστό ποιος θα έρθει στην εξουσία και θα διευθύνει το Λευκό Οίκο: η αρχιτεκτόνισσα της στρατηγικής επανεκκίνησης με τη Ρωσία,η Χίλαρι Κλίντον, ο νεαρός και φιλόδοξος γερουσιαστής από την Φλόριντα, ο Μάρκο Ρούμπιο ή απρόβλεπτος και τρελός Τραμπ; Ένας / μία από αυτούς θα έχει τα κλειδιά για το γραφείο της μεγαλύτερης επιρροής στο κόσμο!
Το 2016, θα ξέρουμε αν η Ευρώπη θα περάσει τη δοκιμασία της «ευρωπαϊκότητας» σε σχέση με τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές για την ΕΕ. Σήμερα, η ρωγμή φαίνεται στη βασική ιδεολογική αρχή. Μερικοί λένε ότι σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την εισροή των παράνομων μεταναστών, πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να ενισχυθεί η ζώνη Σένγκεν. Άλλοι επιμένουν ότι, αντίθετα, η πολιτική των "κλειστών συνόρων" θα θάψει την ΕΕ στην τρέχουσα μορφή της. Και θα καθορίσουν τη μοίρα της ΕΕ κατά τις επόμενες δεκαετίες αυτοί, η άποψη των οποίων θα επικρατήσει.
Το 2016 οι Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, θα αρχίζουν να εμφανίζονται πραγματικά. Λέμε για την εκροή των $ 30 δισ. δολάριων των αποθεματικών χρυσού και το συναλλάγματος και για τις απώλειες πολλών εκατομμυρίων που οφείλονται στην υποτίμηση του ρουβλίου και για την εκροή των επενδύσεων. Οικονομικά προβλήματα θα επιβληθούν στις εκλογές στη Δούμα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν εσωτερική αποσταθεροποίηση και μαζικές κινητοποιήσεις παρόμοιες με τις εκλογικές νοθείες, όπως ήταν την περίοδο 2011-2013.
Το 2016 επιτέλους να γίνει σαφές το πεπρωμένο "συμφωνίες του Μινσκ". Όπως γνωρίζετε, η σημερινή τους μορφή έφτασε την αδιέξοδο και το Κρεμλίνο δεν κατάφερε να επιβάλει νέα «Υπερδνειστερία» στην Ουκρανία, ακυρώνοντας παράλληλα τις κυρώσεις κατά της Δύσης. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο Πούτιν είτε θα πιέσει την εξουσία στο Κίεβο στις υφιστάμενες "συμφωνίες", ή θα προετοιμαστεί για μια νέα «επιβολή της ειρήνης» στο πλαίσιο του Μινσκ-3.
Το 2016 θα γίνει κατανοητή η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία. Σύμπραξη για την Ειρήνη βασικών πολιτικών παικτών, ολιγαρχών, ή "μετατόπιση σκακιέρας», πρόωρες βουλευτικές εκλογές και πόλεμος όλων εναντίον όλων με ασαφείς συνέπειες για τη χώρα.
Από την πλευρά της σπουδαιότητας, το 2016 μου θυμίζει το 1989 με την πτώση του «Τείχους του Βερολίνου», την απόσυρση των Σοβιετικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ ΕΣΣΔ και Δύσης και την ξαφνική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Με τις τρέχουσες εξελίξεις, το 2016 όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να γραφτούν στην ιστορία ακριβώς αντίθετα.
Μ. Βορομπιόβ , επικεφαλής του Center for Eastern European perspective ( Ουάσινγκτον, ΗΠΑ).
Πηγή: IAC