| sadowod.com | vivaspb.com |

Η μεγάλη ανταλλαγή

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Obmen01

Obmen01

Στις 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή των αιχμαλώτων μεταξύ της Ουκρανίας και των κατοχικών δυνάμεων του Ντόνμπας. Ως

αποτέλεσμα γύρισαν σπίτι τους 74 Ουκρανοί αιχμάλωτοι. Η Ουκρανία παρέδωσε 233 άτομα. 65 άτομα αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα εδάφη.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής, η Ουκρανία δεν μεταβίβασε στο κατεχόμενο Ντόνμπας τον μάρτυρα στην υπόθεση αεροπορικής συντριβής του Boeing-777 πτήσης MH17 της Malaysian Airlines, που καταρρίφθηκε το καλοκαίρι του 2014.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο συναντήθηκε με τους Ουκρανούς που απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία, οι οποίοι κρατιόνταν παράνομα στα κατεχόμενα εδάφη των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Obmen00

Η προεδρική εκπρόσωπος της Βερχόβνα Ράντα (Ουκρανικό κοινοβούλιο), Ιρλίνα Λουτσένκο δήλωσε ότι έχουν επανεκκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ουκρανίας και των «αρχών» των κατεχόμενων περιοχών. Σύμφωνα με αυτήν, πρόκειται για την απελευθέρωση τουλάχιστον 23-25 Ουκρανών.

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των Ουκρανών, που κρατιούνται παράνομα από μαχητές στα ανεξέλεγκτα εδάφη του Ντόνμπας, βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων του Μινσκ. Στις αρχές του 2017, η «ΛΔΝτ» απαίτησε την απελευθέρωση 524 ατόμων και η «ΛΔΛ» 377 ατόμων, στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους ο συνολικός κατάλογος μειώθηκε σε περίπου τριακόσια άτομα. Όσο για τους πολίτες της Ουκρανίας που κρατούνται παράνομα από μαχητές υποστηριζόμενους από τη Ρωσία, υπάρχουν περίπου 170 άτομα, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις. Ωστόσο, οι αυτονομιστές δεν το επιβεβαιώνουν.Ο αριθμός των ανθρώπων που ήταν πρόθυμοι να δώσουν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του 2017 κυμαίνονταν από εβδομήντα έως εκατό άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει επανειλημμένα προσφερθεί για την ανταλλαγή τουλάχιστον αυτού του αριθμού των πολιτών και ήταν έτοιμη να δώσει σε αντάλλαγμα τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν ήταν ποτέ δυνατό να καταλήξουν τέτοιες διαπραγματεύσεις σε λογικό αποτέλεσμα.


Obmen02

Obmen02

Ο ιστορικός Ιγκόρ Κοζλόβσκι (δεξιά) παρέμεινε σε αιχμαλωσία σχεδόν δύο χρόνια

Ωστόσο, προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία ανταλλαγής και να απελευθερώσει τους ομήρους, το Κίεβο έκανε επίσης ειλικρινείς παραχωρήσεις - απελευθέρωσε μονομερώς τους ανθρώπους από την λίστα των μαχητών. Έτσι, πριν από ένα χρόνο η Ουκρανία έδωσε στους αυτονομιστές 15 άτομα. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε αφορμή για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την απελευθέρωση των Ουκρανών ομήρων από τις ψεύτικες «ΛΔΝτ» και «ΛΔΛ».

Ένας από τους λόγους για την αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών για ανταλλαγή μπορεί να θεωρηθεί η χειραγώγηση των λιστών. Ειδικότερα, οι αυτονομιστές έχουν επανειλημμένα προσθέσει στις  λίστες τους ανθρώπους που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τη σύγκρουση στο Ντόνμπας, αλλά είναι αδιόρθωτοι εγκληματίες που καταδικάστηκαν σε ποινές για τα πιο σοβαρά εγκλήματα. Για να εξαιρεθούν από την λίστα τέτοια πρόσωπα, οι αυτονομιστές συμφώνησαν μόνο αυτό το καλοκαίρι.

 

Άννα Μανιάτη