| sadowod.com | vivaspb.com |

Τι σημαίνουν τα Paradise Papers για την Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Paradise Papers Ukraine

«Έχω μεγάλες αμφιβολίες ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στα Paradise Papers θα έχουν κάποιες συνέπειες στην Ουκρανία», δήλωσε ο Vitaliy Kulik,

διευθυντής του Κέντρου μελετών και προβλημάτων της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ακόμη και η εμφάνιση πληροφοριών σχετικά με τις off-shore του Π. Πόροσενκο από τα Panama Papers δεν οδήγησε σε σοβαρές έρευνες και δεν υπήρξαν αποφάσεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ή των οργάνων που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες (εισαγγελείς, Εθνικό Γραφείο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (NABU) κ.λπ.).

Ο Kulik σημειώνει τη σπουδαιότητα του γεγονότος ότι στα «Paradise Papers» και πάλι αναφέρεται το όνομα της εταιρείας «Roshen», που σχετίζεται με τον Ποροσένκο. Επιπλέον, σε αντιστοιχία με τους δικηγόρους του Isle of Man χρησιμοποιείται η φράση «φορολογικούς σκοπούς» και όχι «blind trust» (όπως εξηγούταν για την περίπτωση των Panama Papers). Ως εκ τούτου, υπάρχουν άλλες ερωτήσεις στον Πρόεδρο.

Ένα πράγμα είναι σαφές, αφού στα Paradise Papers αναφέρονται οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, καθώς και συγκριμένες εταιρείες και τα κίνητρα, οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν. Και πρέπει να δοθεί μια σαφής απάντηση: ποια αιτία είχαν οι διαχειριστές της Roshen σε αντιστοιχία με το Isle of Man, ποια αιτία είχαν οι δημόσιοι υπαλλήλων που είχαν επίσημη ή ανεπίσημη σχέση με τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών και την απόσυρση των κεφαλαίων σε αυτές τις εταιρείες. Και κατά πόσον αυτά τα γεγονότα συνιστούν εγκλήματα ορισμένων υπαλλήλων. Εάν δεν γίνει αυτό, θα υπονομευθεί η αξιοπιστία της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που υποτίθεται διεξάγει η ουκρανική αρχή.

Από την άλλη πλευρά, η ουκρανική περίπτωση έχει ένα μικρό ποσοστό στη γενική περίπτωση των Paradise Papers . Ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα πληροφοριών σχετίζεται με κορυφαία στελέχη της παγκόσμιας πολιτικής, ιδίως με τη διοίκηση του Trump και με άλλα παρόμοια. Και αν η Δύση υποδείξει στις ουκρανικές αρχές ότι οι Ουκρανοί πολιτικοί έχουν αποφύγει φόρους, οι ουκρανικές αρχές μπορούν με τον ίδιο τρόπο να υποδείξουν τη διοίκηση του Trump, ότι το ήμισυ του υπουργικού συμβουλίου, αν όχι περισσότεροι, είναι ένοχοι φοροδιαφυγής, ξεκινώντας από τον Rex Tillerson.


Άννα Μανιάτη