| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ουκρανία στον ΟΗΕ: οι τρομοκράτες προσηλυτίζουν τους εφήβους για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες στο Ντονμπάς

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Σεργκέι Κισλίτσα, μιλώντας στην ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, είπε για τον προσηλυτισμό των εφήβων από φιλορώσους μαχητές, με σκοπό να λάβουν μέρος σε εχθροπραξίες στο Ντονμπάς.

«Σύμφωνα με την αποστολή παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, 90 αγόρια και 47 κορίτσια έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της ρωσικής επιθετικότητας... Άλλα 68 παιδιά ακρωτηριάστηκαν στη ζώνη των συγκρούσεων από έκρηξη ναρκών και πυρομαχικών, που δεν είχαν εκραγεί πριν», σημείωσε ο Κισλίτσα.

Υπενθύμισε επίσης ότι 80 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην κατάρριψη του Boeing 777 (πτήσης MH17) από ρωσικό πύραυλο.

«Σε γενικές γραμμές, περίπου 15.000 παιδιά που ζουν στη “γκρίζα ζώνη”, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου σε πεδία μαχών, από νάρκες ή πυρομαχικά τα οποία δεν εξερράγησαν... Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ζωές χιλιάδων παιδιών στην Ουκρανία, έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τον πόλεμο που προκλήθηκε στη γη μας από μια γειτονική χώρα. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η χώρα αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου του ΟΗΕ», τόνισε.

Ο Υφυπουργός ανέφερε επίσης, ότι σύμφωνα με τους κρατικούς φορείς της Ουκρανίας, από τους περίπου 1,7 εκατ. εσωτερικούς μετανάστες, οι 240.000 είναι παιδιά, ενώ σχεδόν 200.000 παιδιά ζουν σε ζώνη 15 χιλιομέτρων κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

«Επιπλέον, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε περισσότερες από 80 περιπτώσεις, υπάρχουν παιδιά τα οποία είχαν προσηλυτιστεί σε ανεξέλεγκτες από την ουκρανική κυβέρνηση περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ο ΟΑΣΕ αναφέρει, ότι οι ένοπλες ομάδες στα ανατολικά της Ουκρανίας δεν επιτρέπουν στους νεαρούς να φύγουν από το Ντονέτσκ και δια της βίας τους προσηλυτίζουν στις ομάδες. Αυτό το γεγονός μπορεί να καταγραφεί και αναδειχθεί ως εμπόριο ανθρώπων» τονίζει ο Κισλίτσα.

Υπενθύμισε επίσης, ότι περισσότερο από ένα χρόνο πριν, οι τρομοκράτες στην κατεχόμενη πόλη Yasinovataya της περιφέρεια του Ντονέτσκ, συνέβαλαν έξι έφηβους, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα σε αιχμαλωσία, κατηγορώντας τους για «ανατρεπτικές δραστηριότητες».

«Υπήρξαν επίσης αναφορές από διάφορες πηγές, ότι έφηβοι είναι μόλις 15 χρονών, στρατολογήθηκαν σε ένοπλες ομάδες νέων και συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις ως πλήρη μέλη ενωμένων δυνάμεων τρομοκρατών, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ανιχνευτικών και πράξεων σαμποτάζ στο υπό έλεγχο από την κυβέρνηση της Ουκρανίας έδαφος», δήλωσε ο Κισλίτσιν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ ο αριθμός των νεκρών στο Ντονμπάς ξεπερνά τους 10.000 ενώ περισσότεροι 25.000 είναι οι τραυματίες.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: unn.com.ua