| sadowod.com | vivaspb.com |

Το ΝΑΤΟ παρέδωσε στην Ουκρανία εξοπλισμό για την αποναρκοθέτηση

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πυροτεχνικές μονάδες της κρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας, σχεδιασμένες για έκτακτες ανάγκες, έλαβαν νέο σύγχρονο εξοπλισμό αξίας 64 χιλ. ευρώ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η τελετή μεταβίβασης πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου στο Κίεβο με τη συμμετοχή του προέδρου της Κρατικής Υπηρεσίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, Mikola Chechetkin και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις νέες προκλήσεις ασφαλείας Σόριν Ντουκάρου, όπως αποκάλυψε η κρατική υπηρεσία.

«Σήμερα, στα ανατολικά της Ουκρανίας, οι τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα οπλικά συστήματα και είδη πυρομαχικών, για αυτό το λόγο η Υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μεταξύ άλλων, και για τον τεχνικό επανεξοπλισμό των πυροτεχνικών μονάδων, μέσω της καθιέρωσης διεθνούς συνεργασίας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η εφαρμογή ενός κοινού προγράμματος του ΝΑΤΟ και της Κρατικής Υπηρεσίας για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στην Ουκρανίας. Ονομάζεται «Υποστήριξη της πραγματοποιούσης ανθρωπιστικής αποναρκοθέτησης στην Ουκρανία» και χάρη σε αυτήν ήταν δυνατή η αποκατάσταση των δραστηριοτήτων πυροτεχνικών μονάδων που λεηλατήθηκαν από τους τρομοκράτες στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ», ανέφερε σχετικά ο Chechetkin.

Οι πυροτεχνουργοί της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας, αρμόδιοι για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, έχουν λάβει τα μέσα ατομικής προστασίας από τη θωράκιση, σύγχρονους ανιχνευτές μετάλλων για την αναζήτηση εκρηκτικών αντικειμένων, έως και μέσα διασφάλισης της διεξαγωγής επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, σημείωσε επίσης ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ουκρανίας για βοήθεια, όταν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους στην πόλη Balaklia της περιφέρειας του Χάρκοβο, υπήρξε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχετική με πυρκαγιά που προκλήθηκε από έκρηξη πυρομαχικών στο 65ο οπλοστάσιο των Ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της διεξαγωγής Αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία, το ζήτημα της ανθρωπιστικής άρσης των ορυχείων στα απελευθερωμένα εδάφη των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ παρέχει τεχνική υποστήριξη στα πυροτεχνικά τμήματα της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως επίσης εκπαίδευση και ασκήσεις για ουκρανούς ειδικούς.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε επίσης ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Συμμαχίας με τις ουκρανικές αρχές, οι εγχώριοι εμπειρογνώμονες συμμετέχουν σε διάφορα ερευνητικά έργα που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συζήτησαν το σχέδιο για τη δημιουργία ενός 3D ανιχνευτή ναρκών, τον οποίο σήμερα επεξεργάζονται από κοινού επιστήμονες από την Ουκρανία και τη Νορβηγία. Ο στόχος του έργου, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, είναι η επεξεργασία μιας μοναδικής συσκευής που θα είναι ικανό να προσδιορίσει τη θέση ενός εκρηκτικού αντικειμένου σε οποιοδήποτε έδαφος και να προβάλει την εικόνα του σε τρεις διαστάσεις στην οθόνη. Σύμφωνα με τον Ντουκάρου, η υλοποίηση αυτού του έργου θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θυμάτων από εκρήξεις κρυμμένων μηχανισμών.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: ukrinform.ua