Ντούντα: Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στην ανατολική πλευρά έως το 2022
Ο πρόεδρος της Πολωνίας εξήγγειλε ότι η χώρα του θα αυξήσει σταδιακά τις δαπάνες για την ασφάλεια και την άμυνα.
Υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι τα τάγματα του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν στην ανατολική πλευρά, τουλάχιστον έως το 2022. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Έως τώρα, ήταν προγραμματισμένο ότι η στρατιωτική παρουσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, θα συνεχιζόταν μόνο μέχρι το 2018. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν στην περιοχή για επιπλέον 4 χρόνια.
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η δραστηριότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι απαραίτητη. Η κατάσταση γύρω από την ασφάλεια αλλάζει. Τα μερίσματα της ειρήνης και της ηρεμίας, που ίσχυαν κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχουν εξαντληθεί. Χρειαζόμαστε μια νέα κοσμοθεωρία, και ο καθένας το καταλαβαίνει», δήλωσε ο Άντρζεϊ Ντούντα.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πολωνίας ανέφερε ότι ο Donald Trump επιβεβαίωσε τις εγγυήσεις του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου περί Συλλογικής Ασφάλειας. Κάποιοι έχουν πει ότι δεν έφτασε η κατηγορηματική δήλωση σχετικά με την τήρηση από την πλευρά των ΗΠΑ, της υποχρέωσης παροχής προστασίας στους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Ο Πολωνός πρόεδρος διαφώνησε με αυτά τα λεγόμενα, και τόνισε ότι κανείς δεν αμφισβήτησε το άρθρο 5. «Το άρθρο εφαρμόζεται χάρη στην παρουσία της Συμμαχίας σε χώρες όπου μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν κοινά στρατεύματα του ΝΑΤΟ», εξαθάρισε σχετικά. Τόνισε επίσης ότι η Πολωνία δεν είχε στρατεύματα των ΗΠΑ, ενώ τώρα είναι εκεί.
Παρόμοιο σχόλιο έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberґ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δραστηριότητα των ΗΠΑ στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, μόνο μία φορά στην ιστορία της Συμμαχίας χρησιμοποιήθηκε το άρθρο 5, συγκεκριμένα μετά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001. Τότε οι εκατό χιλιάδες στρατιώτες από την Ευρώπη και τον Καναδά μετατέθηκαν στο Αφγανιστάν για να υπηρετήσουν μαζί με τους Αμερικανούς.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Πολωνία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Η Πολωνία είναι ένα από τα πέντε κράτη της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει για την άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Μέχρι και 23 χώρες δεν τηρούν την απαίτηση αυτή.
Ο Άντρζεϊ Ντούντα δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η πολωνική κυβέρνηση προσβλέπει τα επόμενα στην αύξηση της χρηματοδότησης του στρατού. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 το κόστος της ασφάλειας και της άμυνας στην Πολωνία θα αυξηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ, και το 2030, στο 2,5% του ΑΕΠ. Η εκχώρηση του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, είναι ένα καθήκον, το οποίο τα μέλη είχαν υπογράψει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014 και στη Βαρσοβία το 2016.
Για την αναγκαιότητα να ακολουθηθεί αυτή η δέσμευση μιλάει συνεχώς και η νέα διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η απόφαση για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία, τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Τα μέτρα αυτά πάρθηκαν ως απάντηση της Συμμαχίας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Τότε ήταν που αποφασίστηκε να αναπτυχθούν στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, τέσσερα τάγματα, έκαστο αποτελούμενο από χίλιους στρατιώτες.
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: monitor-press.info