| sadowod.com | vivaspb.com |

Ειδική ομάδα θα ασχολείται με το σχεδιασμό της τροποποίησης του Συντάγματος της Ουκρανίας σχετικά με την Κριμαία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ConstitutionCrimea0

ConstitutionCrimea0

Η Συνταγματική Επιτροπή της Ουκρανίας, στις 11 Μαΐου, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας, η οποία θα σχεδιάσει τροποποιήσεις και προσθήκες στο Σύνταγμα της Ουκρανίας στο τμήμα που σχετίζεται με τη Κριμαία.

Ο επικεφαλής της ομάδας είναι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής, Ουκρανός επιστήμονας, καθηγητής Βολοντίμιρ Μπουτκέβιτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το μέλος της επιτροπής και πρόεδρος της Mejlis, Ρεφάτ Τσουμπάροβ υπενθύμισε ότι στις 18 Μαΐου, η Ουκρανία και ο κόσμος θα πενθούν την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Τατάρων της Κριμαίας και το τέταρτο έτος το πένθος θα λαμβάνει χώρα σε συνθήκες της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας.

Ο Τσουμπάροβ είπε ότι στις 18η Μαΐου του 2016, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας στην Κριμαία εθνικής αυτονομίας των Τατάρων της Κριμαίας με την πλήρη εγγύηση ίσων δικαιωμάτων και ελευθερίων των εθνοτικών Ουκρανών, Ρώσων και των άλλων εθνοτήτων της χερσονήσου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας θα πρέπει να ξεκινήσει η σκληρή δουλειά, η ολοκλήρωση της οποίας θα είναι η κατάθεση στην Verkhovna Rada (Βουλή) του νομοσχέδιου με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Ουκρανίας σχετικά με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.

«Εδώ το κύριο θέμα είναι ότι όλες οι λύσεις που θα προσφέρουμε πρέπει να ανταποκρίνονται πλήρως στις τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η υλοποίηση του δικαιώματος των Τατάρων της Κριμαίας στην αυτοδιάθεσή τους μέσα στο ουκρανικό κράτος. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του ουκρανικού κράτους στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Και η τρίτη προϋπόθεση είναι να εξασφαλίσει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους τους πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι ζουν και θα ζήσουν στην Κριμαία», δήλωσε ο Τσουμπάροβ.

Υπάρχει η άποψη ότι οι αλλαγές του Συντάγματος σχετικά με τη Κριμαία μπορεί να είναι άδειες εκλογικές υποσχέσεις των αρχών. Αλλά αν το φθινόπωρο, μετά την καλοκαιρινή «νεκρή» πολιτικό σεζόν παρουσιαστεί το κείμενο των τροποποιήσεων στο βασικό νόμο της Ουκρανίας, τότε μπορεί να μιλήσουν για την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών στη διακριτική ευχέρεια του κοινού και την πιθανότητα της πρώτης ανάγνωσης.

Στις 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της νεοσύστατης ομάδας εργασίας.


Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: 1