| sadowod.com | vivaspb.com |

Συνάντηση στη «μορφή Νορμανδίας» – καμία έκπληξη

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Normand4

Στις 20 Οκτωβρίου στο Βερολίνο, συναντήθηκαν οι επικεφαλείς των χωρών της «μορφής Νορμανδίας» για την επίλυση της κατάστασης στο Ντόνμπας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πετρό Ποροσένκο είπε ότι δεν έχει υπογραφεί κανένα έγγραφο και τα κόμματα επικεντρώθηκαν στο σχεδιασμό του οδικού χάρτη *. Ο τελευταίος πρέπει να υιοθετηθεί από τους υπουργούς εξωτερικών της «μορφής Νορμανδίας» μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης και τόνισε ότι η συνάντηση έδειξε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των μερών στο υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η συνάντηση «δεν έφερε καμία έκπληξη», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με αυτήν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ειδικότερα η μεταφορά ένοπλης αποστολής του ΟΑΣΕ στο Ντόνμπας. Τόνισε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης του εκλογικού νόμου από την Ουκρανία σχετικά με τις εκλογές στα μη- ελεγχόμενα εδάφη της στην Ανατολή .

Ο πρώην Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στο Εδιμβούργο και την Κωνσταντινούπολη και πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαϊντάν εξωτερικών σχέσεων», Bogdan Yaremenko σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στη «μορφή Νορμανδίας» δήλωσε: «Η θέση της Ουκρανίας δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στην πραγματικότητα, ο Ποροσένκο δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για τις συμφωνίες του Μινσκ. Αυτός απλά ψάχνει για έναν τρόπο να τις εκτελέσει, αγνοώντας στην πραγματικότητα τα συμπεράσματα ότι δεν είναι οι συμφωνίες που μπορούν να φέρουν την ειρήνη». Ειδικότερα, «αγνοούνται τα θετικά πράγματα που δημιουργούνται για την ουκρανική διπλωματία από το ίδιο ψήφισμα της ΚΣΣΕ" , είπε.

* Ο οδικός χάρτης είναι ένα έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ


Άννα Μανιάτη