| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να επενδύσουν πάνω από ένα εκατομμύριο στην Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

 GreekInvesting

Η ελληνική ενεργειακή εταιρεία Flow Energy & Environmental Operations S.A. ενδιαφέρθηκε για τις εκτάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που διατέθηκαν προς πώληση στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό Prozoro. [Στ.Μ: укр. Прозоро — με διαφάνεια, ανοιχτά, άμεσα. Διαδικασία δημοπράτησης για ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις και κρατικές συμβάσεις στην Ουκρανία.]

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Γεωλογίας και Ορυκτών Πόρων, Όλεχ Κιριλιούκ, όπως ενημερώνει η υπηρεσία κρατικού τύπου Ντερζχεονάρντ (укр. - Держгеонадр).

«Η ελληνική εταιρία επισκέφθηκε την Υπηρεσία για να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό χώρο δεδομένων για να ανασκοπήσει την πρωτογενή και δευτερογενή γεωπληροφόρηση των 5 οικοπέδων εναποθέσεων υδρογονανθράκων. Η υποβολή προσφορών για τα ενδιαφερόμενα μέρη πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου και η ελληνική πλευρά μελέτησε ενεργά τα δεδομένα για να πάρει μια απόφαση για τη συμμετοχή στη δημοπρασία», δήλωσε ο κος Κιριλιούκ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συμμετοχή ξένων εταιρειών στη διαδικτυακή υποβολή προσφορών για ορυκτά στην Ουκρανία δεν είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, η Υπηρεσία θα συνεχίσει να εκτελεί το έργο της ποιοτικά, χάρη στους νέους επενδυτές για την αύξηση της οικονομικής ευημερίας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Πρόεδρος και επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Flow Energy & Environmental Operations S.A., Τερέζα Φωκιανού σημείωσε ότι οι αλλαγές στον τομέα της εκμετάλλευσης του υπεδάφους στην Ουκρανία είναι πλέον εμφανείς για τους ξένους επενδυτές.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τις αλλαγές στον τομέα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα επίσης έχει πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό. Η εταιρεία μας προτίθεται να συμμετάσχει στην πλησιέστερη δημοπρασία. Και παρά το γεγονός ότι είμαστε μια μικρή εταιρεία, μας ενδιαφέρουν πέντε οικόπεδα ενεργειακών ορυκτών συνολικής αξίας πάνω από ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ελπίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα είμαστε ενεργοί συμμετέχοντες στην ουκρανική Αγορά Ενέργειας», δήλωσε η Τερέζα Φωκιανού.

Όπως αναφέρθηκε, η Κρατική Υπηρεσία Γεωλογίας και Ορυκτών Πόρων της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει τον επόμενο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό μέσω του συστήματος Prozoro όπου θα διατεθούν προς πώληση 9 οικόπεδα με κοιτάσματα υδρογονανθράκων συνολικής αρχικής αξίας μέχρι 100 εκατομμυρίων Γκρίβνα. Αυτές οι εκτάσεις βρίσκονται σε τρεις περιφέρεις με συνολικό εμβαδό περίπου 2 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η περίοδος χρήσης των ειδικών αδειών είναι 20 έτη.

Στις 6 Μαρτίου, η Κρατική Υπηρεσία Γεωλογίας και Ορυκτών Πόρων της Ουκρανίας διεξήγαγε τις πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την πώληση άδειας για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ιστότοπο πωλήσεων Prozoro. Νωρίτερα, το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την απόφαση «Περί της εφαρμογής πειραματικού σχεδίου για το ξεκίνημα των δημοπρασιών πώλησης ειδικών αδειών εκμετάλλευσης υπεδάφους μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας» (https://bit.ly/2AncUBx). Σύμφωνα με το έγγραφο, οι δημοπρασίες για την πώληση ειδικών αδειών εκμετάλλευσης τους υπεδάφους διεξάγονται αποκλειστικά σύμφωνα με την προσωρινή διαδικασία που εγκρίθηκε με το προαναφερθέν διάταγμα.

Η Κρατική Υπηρεσία Γεωλογίας και Ορυκτών Πόρων, κατά τη διάρκεια ισχύος της απόφασής της, πούλησε 16 ειδικές άδειες για τη χρήση του υπεδάφους μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για 380 εκατομμύρια Γκρίβνα.


Μετάφραση: Κίρα Βερεσάγκινα


Πηγή: 1