| sadowod.com | vivaspb.com |

Βασίλης Παπαδόπουλος: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία, παρά τις δικές της οικονομικές δυσκολίες»

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουκρανία μίλησε σχετικά με το γιατί η κατάσταση στο Ντονμπάς θα πρέπει να λυθεί μόνο με ειρηνικά μέσα, για τη συνεργασία ελληνικών επιχειρήσεων με τις ουκρανικές και για τη σημασία της Ουκρανίας για τη χώρα του

Πρέσβης της Ελλάδα στην Ουκρανία ο Βασίλης Παπαδόπουλος
Φωτογραφία: Αλεξάντερ Κοζατσένκο για «Forbes Ουκρανία»

 

Ο σημερινός επισκέπτης - Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ελλάδα στην Ουκρανία ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Ο κύριος Παπαδόπουλος κατέχει αυτή τη θέση από το καλοκαίρι του 2013. Πριν απασχοληθεί επαγγελματικά το σημερινό ρόλο του, εργαζόταν σε διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Ταϊλάνδη και άλλες χώρες. Κατά τη δεκαετία του 1990 εργάστηκε για έναν χρόνο στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουκρανίας. Το αποτέλεσμα αυτής της περιόδου της καριέρας του, μεταξύ άλλων, ήταν ένα βιβλίο ιστοριών για τη ζωή της τότε Ουκρανίας με την ονομασία «Όλγα, δύο χειμώνες και μία άνοιξη», το οποίο δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα. Τώρα μεταφράζεται στην ουκρανική γλώσσα και στη διάρκεια του έτους θα εκδοθεί στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα είναι μία από τις οικονομικά ασθενέστερες και προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, προς υποστήριξη της οικονομίας της οποίας η ΕΕ δίνει πολλή προσοχή. Παρά τα δικά της οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα και οι Έλληνες επενδυτές έχουν επενδύσει στην Ουκρανία σε όλα τα χρόνια της ανεξαρτησία της, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, οι ελληνικές εταιρείες, συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων που έχουν επωφεληθεί της συνεργασίας με την ΕΕ, ενισχύοντας τις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων στην Ουκρανία.

Στην συνέντευξή στο οικονομικό περιοδικό Forbes, ο Πρέσβης μίλησε για τον αντίκτυπο των μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων που υπάρχουν και στις δύο χώρες, στις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ελλάδας, αναφέρθηκε σε ζητήματα ανάπτυξης και προβλημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων που εδράζονται στην Ουκρανία και μίλησε για τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την ελληνική οικονομία.

- Υπάρχει κάποια παγκόσμια διαβάθμιση των ελληνικών πρεσβειών, ανάλογα με τη σημασία του κράτους που εκπροσωπούν; Αν ναι, τότε ποια θέση σε αυτή τη διαβάθμιση παίρνει η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουκρανία; Έχει αλλάξει αυτή η κατάσταση/διαβάθμιση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο;

- Στο επίκεντρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται η ανεξάρτητη και η πολύπλευρη προσέγγιση. Δεδομένου ότι ο κύριος στόχος είναι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε έναν πολυπολικό κόσμο και σε περιόδους ραγδαίων αλλαγών, διατηρούμε καλές και φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα σχέσεων που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στις καλές γειτονικές σχέσεις, διότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας βασίζεται σε τρεις αρχές, τρία μέσα: Στις διαπραγματεύσεις, στις διαβουλεύσεις, και στην επίλυση διαφορών. Σε αυτό το πλαίσιο η κάθε χώρα έχει τη δική της σημασία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω των βαθιών ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, η Ουκρανία καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η μεγάλη ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία, η οποία αριθμεί περίπου 100.000 άτομα. Επιπλέον, η σημασία των γεγονότων στην Ουκρανία, ειδικά η εξέλιξή τους μετά το Ευρωμαϊντάν, έχει οδηγήσει στην ανάγκη να επεκτείνουμε το προσωπικό της πρεσβείας μας στο Κίεβο, καθώς και σε αρκετές άλλες πρεσβείες των κρατών-μελών της ΕΕ.

- Ποιο είναι το συνολικό ποσό των ελληνικών επενδύσεων στην Ουκρανία από το 1991; Ποιο μέρος αυτού του ποσού αντιστοιχεί στο 2014; Ποιες είναι οι τρεις κορυφαίοι Έλληνες επενδυτές στην Ουκρανία; Ποιο είναι το μέγεθος των ουκρανικών και των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα;

- Στο τέλος του 2014 ο όγκος των άμεσων επενδύσεων της Ελλάδας στην Ουκρανία ανήλθε σε 232 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό δυναμικό των δύο χωρών. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση και να εφαρμόσουμε κοινές πρωτοβουλίες με σκοπό να αυξήσουμε σημαντικά τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων προς αμοιβαίο όφελος και των δύο μερών. Στη διάρκεια του 2015, το διμερές εμπόριο διατηρείται σε επαρκώς υψηλό επίπεδο, με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και των εισαγωγών από την Ουκρανία.

Μεταξύ των ενεργών επενδυτών μας πρέπει να σημειώσουμε ότι συγκαταλέγονται δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank (Universal Bank στην Ουκρανία), επίσης η εταιρεία υαλουργίας Yioula Glassworks, η παραγωγός μη οινοπνευματωδών ποτώνCoca-Cola Hellenic, καθώς και άλλες παραγωγικές εταιρείες. Στον κατασκευαστικό κλάδο δραστηριοποιούται με επιτυχία τόσο στην Οδησσό όσο και στο Κίεβο η Gefest Group. Άλλες εταιρείες όπως οι Alumil, Balkan, ΕΤΕΜ και Profilko ασχολούνται με το εμπόριο των οικοδομικών υλικών. Θέλω να σημειώσω και την ομάδα διασήμων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στην περιοχή της Οδησσού, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία ολόκληρης της περιοχής.

Εν κατακλείδι, όσον αφορά στους ουκρανικούς επενδυτές στην Ελλάδα, δυστυχώς, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία για την μη αποκάλυψη εμπιστευτικών δεδομένων, δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την πληροφορία. Ως εκ τούτου, για το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Ουκρανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, η οποία έχει λάβει την άδεια για να σας παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες.

- Ποια είναι τα κυρίαρχα παράπονα από Έλληνες επιχειρηματίες σχετικά με το επενδυτικό καθεστώς στην Ουκρανία; Τι έχει βελτιωθεί ή, αντίθετα, έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους 12 μήνες;

- Η ουκρανική αγορά έχει τις δικές της ιδιομορφίες. Οι ελληνικές εταιρείες που εξάγουν στην Ουκρανία, όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει σοβαρές προσπάθειες για να προσαρμοστούν στους «κανόνες του παιχνιδιού». Ωστόσο, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επιπροσθέτως τη διαφθορά, τη δωροδοκία και την αυθαιρεσία των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, ενώ διαμαρτύρονται και για την επιλεκτική δικαιοσύνη στην επίλυση των διαφορών στο δικαστήριο.
Εγώ προσωπικά έχω λάβει πολλές επιστολές από Έλληνες επενδυτές με παράπονα για τη γραφειοκρατία, την έλλειψη διαφάνειας, το τεράστιο ξόδεμα χρόνου με τις διοικητικές διαδικασίες, την κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού. Δυστυχώς, αυτή τη γνώμη συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων , μια οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών.

Ωστόσο, μέσα από τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της Ουκρανίας, καθώς επίσης και με το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει σημειωθεί μεγάλης πρόοδος στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η επικείμενη εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ, θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας εποχής, ειδικά σε σχέση με τις προοπτικές του ελεύθερου εμπορίου και την κατάργηση των πρακτικών επιλεκτικής προστασίας.

Φωτογραφία: Αλεξάντερ Κοζατσένκο για «Forbes Ουκρανία»

- Έχουν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία οι κυρώσεις που επιβάλλονται για τη Ρωσία (διευκρινίστε με % του ΑΕΠ); Ποιοι τομείς έχουν πληγωθεί περισσότερο; Μπορούμε να μιλήσουμε για επιπτώσεις των κυρώσεων στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας; Ποιες εναλλακτικές περιοχές επιχειρηματικών επενδύσεων εξετάζονται τώρα στην Ελλάδα;

- Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων μας στη ρωσική αγορά επηρεάζονται σημαντικά από το εμπάργκο. Ο συνολικός όγκος των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία κατά τους τελευταίους 7 μήνες του 2015 μειώθηκε κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014. Είναι σαφές ότι οι κυρώσεις επηρέασαν σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Παρά το γεγονός ότι μετά την επιβολή του εμπάργκο η Ρωσία παραμένει ο παραδοσιακά εμπορικός εταίρος μας, ζωτικής σημασίας για εμάς είναι η ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τις άλλες χώρες της περιοχής, και κυρίως με την Ουκρανία.

Έτσι, προσπαθούμε να επωφεληθούμε από αυτή την κατάσταση και αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της θέσης μας στην αγορά της Ουκρανίας και της αύξησης του μεριδίου των ελληνικών προϊόντων σε αυτήν, όπως για παράδειγμα τα φρέσκα φρούτα. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι ο κορυφαίος πάροχος αυτής της ομάδας των προϊόντων στην αγορά της Ουκρανίας, ιδιαίτερα των ροδάκινων και των ακτινίδιων.

- Πώς αξιολογείτε τη θέση της ουκρανικής κυβέρνησης στη σύγκρουση με τη Ρωσία; Είναι αρκετά ξεκάθαρη; Συμφωνείτε με τη δήλωση ότι η Ουκρανία θέλει και οι άλλες χώρες να πολεμούν για αυτήν, προσπαθώντας να διατηρήσει τις εμπορικές σχέσεις με τον επιτιθέμενο;

- Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η κρίση στην Ουκρανία, βεβαίως, υπονομεύει τις αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του ΟΑΣΕ για να ξεπεραστεί η κρίση στο πλαίσιο της τριμερούς ομάδας επαφής. Οι Έλληνες παρατηρητές συμμετέχουν στην ειδική αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ. Και αυτή είναι ακόμα μία απόδειξη της σταθερής δέσμευσης, όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού για την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στο Ντονμπάς.

Επιπλέον, υποστηρίξαμε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά τις σημαντικές απώλειες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής τους. Πιστεύουμε ότι για να επιτευχθεί μια ειρηνική διευθέτηση όλων των μερών της σύγκρουσης, πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ. Τα θέματα ασφαλείας θα πρέπει να εξετάζονται παράλληλα με τη λύση των ανθρωπιστικών προβλημάτων. Η αποκατάσταση του πανεθνικού διάλογου είναι ζωτικής σημασίας για την καθιέρωση της ειρήνης και προς όφελος του λαού της Ουκρανίας.

- Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτή τη στιγμή η σύγκρουση έχει γίνει μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ;

- Όχι, εγώ δεν το σκέφτομαι έτσι. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Μετά από 25 χρόνια, μετά το τέλος των συγκρούσεων οικονομικών συστημάτων και ιδεολογιών, είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με την επιδείνωση γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ζητημάτων. Είναι εξαιρετικά δύσκολη και απρόβλεπτη η κατάσταση στην περιοχή δίπλα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε με τη μορφή του λεγόμενου «τριγώνου της αστάθειας», στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στην αριστερή πλευρά η Λιβύη και δεξιά η Συρία με το Ιράκ.

Ένα από τα σημάδια της τρέχουσας κατάστασης είναι η σταθερή ροή των μεταναστών που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, αμφιβάλλω ότι η σημερινή ταχέως αναπτυσσόμενη και μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο, μπορεί να περιγραφεί με μία απλοποιημένη διπολική προσέγγιση. Ωστόσο, η Ελλάδα, που κατέχει δεσπόζον σημείο στη δεδομένη κατάσταση, θα κάνει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

- Ποια είναι η θέση της χώρας σας σχετικά με τη δημιουργία Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη συντριβή της πτήσης «Malaysian Airlines» MH17; Είναι δυνατή η υποκατάσταση με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό ο οποίος θα μπορούσε να απονείμει δικαιοσύνη και να υποδείξει τα μέρη που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή;

- Αυτό που είχε συμβεί με την πτήση της «Malaysian Airlines» ήταν τραγικό και απαράδεκτο. Οι υπεύθυνοι για την τραγωδία αυτή θα πρέπει να τεθούν ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου και να τιμωρηθούν. Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την διευθέτηση των διεθνών θεμάτων αποκλειστικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των αρμόδιων διεθνών οργάνων.

Φωτογραφία: Αλεξάντερ Κοζατσένκο για «Forbes Ουκρανία»

- Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η σύγκρουση στο Ντονμπάς είναι ένα λάθος της διπλωματίας; Κατά το προηγούμενο έτος, η Ρωσία και οι άλλες πλευρές του μνημονίου της Βουδαπέστης έχουν παραβιάσει μια σειρά διεθνών συμφωνιών. Υπάρχει ευθύνη για αυτές τις παραβιάσεις; Ή μήπως η εκτέλεση αυτών των συμφωνιών δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια χειρονομία καλής θέλησης;

- Η τρέχουσα κατάσταση στο Ντονμπάς χαρακτηρίζεται κυρίως από μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που πρέπει να ξεπεραστεί. Η κρίση στην περιοχή του Νονμπάς μπορεί να επιλυθεί μόνο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία της Ουκρανίας. Η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ είναι αυτή τη στιγμή η μόνη δυνατή λύση. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία προς την επίλυση της τρέχουσας σύγκρουσης στην ανατολική περιοχή, μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, παρά τις υπερβολικές οικονομικές δυσκολίες, είχε παράσχει ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια, όπως η μεταφορά παρτίδας φαρμάκων για τα θύματα στην ανατολική Ουκρανία, η μεταφορά 19 τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών για θεραπεία στην Αθήνα, η φιλοξενία για καλοκαιρινές διακοπές παιδιών από την πληγείσα χώρα. Όσον αφορά στις διεθνείς συμφωνίες, το πρόβλημα της απόδοσής τους έγκειται στην ίδια την ουσία του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ακόμη φθάσει σε τέτοιο επίπεδο οργάνωσης, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου από όλα τα κράτη-μέλη της.

Φωτογραφία: Αλεξάντερ Κοζατσένκο για «Forbes Ουκρανία»

- Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κρίσης της τεκίλας» στο Μεξικό την περίοδο 1994-1995, η οποία πυροδοτήθηκε από τους τοπικούς αυτονομιστές, η διεθνής κοινότητα υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών είχε παράσχει οικονομική βοήθεια στο Μεξικό με ένα ποσό κοντά στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ουκρανία σήμερα βρίσκεται σε πόλεμο με μία χώρα που είναι πολύ ισχυρότερη από εκείνη, εν προκειμένω τη Ρωσία. Η οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να είναι ακόμα χειρότερη από ό,τι ήταν τότε στο Μεξικό. Γιατί η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι πολύ πιο μετριοπαθής;

- Η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Ουκρανίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος, τα κράτη-μέλη της ΕΕ χορήγησαν στην Ουκρανία μια προτωφανή (για τις χώρες εκτός της ΕΕ) στήριξη των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Το Μάρτιο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετέφεραν 11 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σταθεροποίηση της πολιτικής, της οικονομικής και της χρηματιστικής κατάστασης στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να σας παράσχει την αναγκαία βοήθεια για τη διενέργεια των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της Ουκρανίας ως μιας δημοκρατικής, ανεξάρτητης, ενωμένης και ευημερούσας χώρας. Δυστυχώς, η οικονομική πολιτική της πλειονότητας των χωρών της ΕΕ αυτή τη στιγμή μπορεί να περιγραφεί ως «περιοριστική», δεδομένου ότι αποσκοπεί κυρίως στη μείωση των δαπανών και σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η πολιτική αυτή περιορίζει σημαντικά τις δράσεις της ΕΕ στην επίλυση των υφιστάμενων κρίσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ουκρανία.

- Με ποιο τρόπο η χώρα μας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα;

- Η Ελλάδα και η Ουκρανία έχουν μακρόχρονες διμερείς σχέσεις: Ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και οικονομικές. Και οι δύο πλευρές μοιράζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός για την εθνική ανεξαρτησία και την κυριαρχία της κάθε χώρας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί το επίπεδο της ελληνο-ουκρανικής συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, μεταξύ των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί πολύ αποτελεσματικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση.

Κάθε χρόνο τη χώρα μας επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από την Ουκρανία. Υπάρχει μια μεγάλη ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα. Στην Ουκρανία διαμένουν μόνιμα περισσότεροι από 100.000 ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής, κυρίως στην περιοχή της πόλης Μαριούπολης. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ενίσχυση της φιλίας μας. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας ανοίγει νέες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

Σύνταξη, μετάφραση - Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: Forbes.ua