| sadowod.com | vivaspb.com |

Χωρίς βίζα εφεξής τα ταξίδια από και προς Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

Χωρίς βίζα μπορούν πλέον να διεξάγονται τα ταξίδια από την Ουκρανία προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιστρόφως, είτε πρόκειται για επαγγελματικά ταξίδια είτε για αναψυχής. Η Ιρίνα Λέβκο από το Κίεβο ετοιμάζει βαλίτσες, Ο μόλις δύο ετών γιος της έχει ένα πρόβλημα υγείας από την ημέρα που γεννήθηκε, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε ειδικά θεραπευτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικογένεια έχει ταξιδέψει επτά φορές μετά την γέννησή του παιδιού σε χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Βουλγαρία. Κάθε φορά η οικογένεια ακολουθούσε την ίδια γραφειοκρατική διαδικασία για την έκδοση βίζας, κάτι που όμως δεν χρειάζεται για το νέο τους ταξίδι στην Πολωνία.

«Μέχρι τώρα έπρεπε να ετοιμάσουμε τόσα πολλά έγγραφα για να βγάλουμε βίζα. Θέλανε τη φορολογική μας δήλωση, βεβαιώσεις από τους εργοδότες μας. Τώρα δεν έχουμε κανένα εμπόδιο, αν πρέπει να πάμε, ετοιμάζουμε τις αποσκευές και φεύγουμε», λέει η Ιρίνα. μητέρα του 2χρονου αγοριού.

Από το πρωί της Κυριακής, μετά από σχεδόν μια δεκαετία διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κίεβο και Βρυξέλλες, διεξάγονται χωρίς βίζα τα ταξίδια από την Ουκρανία προς χώρες – μέλη της ΕΕ και αντιστρόφως, αρκεί οι ταξιδιώτες να είναι κάτοχοι των νέων βιομετρικών διαβατηρίων.

«Αναμένουμε αύξηση 30% σε σχέση με τώρα στην επιβατική κίνηση, αν κρίνουμε από τον αριθμό βιομετρικών διαβατηρίων που έχουν λάβει ουκρανοί πολίτες μέχρι στιγμής. Μιλάμε για 4 εκατ. διαβατήρια», αναφέρει εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Η κατάργηση της βίζας αφορά ταξίδια διάρκειας μέχρι και 90 ημερών, για αυτό οι αρχές έχουν δικαίωμα να ελέγχουν και τα εισιτήρια επιστροφής όσων ταξιδεύουν. Επίσης, αφορούν ταξίδια είτε για ιατρικούς λόγους είτε για επαγγελματικούς είτε για τουρισμό. Μάλιστα, από τους πρώτους που έσπευσαν να επωφεληθούν ήταν κάποιοι φίλαθλοι της Εθνικής Ουκρανίας, που ταξίδεψαν αυθημερόν στο Ελσίνκι προκειμένου να ενισχύσουν την ομάδα τους στον αγώνα με την Φινλανδία για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Πηγή: gr.euronews.com