| sadowod.com | vivaspb.com |

Η ΕΕ έχει συμπεριλάβει την Ουκρανία στο σχέδιό της για την ψηφιοποίηση

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

Ο επίτροπος Günther Oettinger δήλωσε ότι η χώρα μας πρέπει να εισέλθει στην Πανευρωπαϊκή ενιαία ψηφιακή υποδομή.


Προκειμένου να ανταγωνιστεί τις οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και της Άπω Ανατολής, η ΕΕ χρειάζεται 600-700 εκατ. επενδύσεις για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Και σε μια υποδομή Πανευρωπαϊκή θα πρέπει να συμπεριληφθούν η Ελβετία, η Ουκρανία και οι (εκτός ΕΕ) χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Gunther Oettinger, στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Άλπμπαχ (Αυστρία), όπως ανακοίνωσε το Reuters.

«Κατά την άποψή του, η Ευρώπη θα πρέπει να αντλήσει και κατευθύνει τα κεφάλαια αυτά για την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και την έναρξη της επόμενης γενιάς κινητών επικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Αν όχι, τότε θα χάσουμε, διότι για εμάς δεν θα είναι διαθέσιμες ιδιαίτερα σημαντικές τεχνολογικές δυνατότητες», δήλωσε ο Oettinger.

«Το γεγονός ότι η Ουκρανία εξετάζεται από την πλευρά των επενδύσεων της ΕΕ για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης ψηφιακής υποδομής - οπτικών ινών ή και 5G - συνιστά μια αληθινά θετική είδηση», - λέει η διευθύντρια του Τμήματος Καινοτομίας και Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου (ΥΟΑΕ) Lena Minich. Σύμφωνα με αυτήν, η δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων έργων από την ΕΕ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Oettinger στο Κίεβο, φέτος τον Ιούλιο.

Τότε, τα εμπλεκόμενα μέρη ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας κοινοτικής Ψηφιακής Κοινότητας (Digital Community) για την εναρμόνιση των αγορών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας. Διότι η οικοδόμηση μιας ψηφιακής υποδομής αποτελεί ένα βασικό σχέδιο για την επίτευξη εναρμόνισης, όπως τόνισε σχετικά η Minich. «Με ένα μεγάλο εσωτερικό δυναμικό, η Ουκρανία βρίσκεται πολύ πίσω από τις χώρες της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε η διευθύντρια του Τμήματος Καινοτομίας και Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, η Ουκρανία έχει ξεπεράσει το «χάσμα 3G» και μείωσε την 10ετή καθυστέρηση της από την Ευρώπη για πέντε ή έξι χρόνια. «Η διαφορά μας με τις ΗΠΑ όμως, είναι ακόμα 10 ετών». Τώρα η πρόκληση από το στόμα του Επιτρόπου Oettinger ηχεί οδυνηρά εξοικειωμένα: «Η Ευρώπη μαζί με την Ουκρανία πρέπει να φτάσει και να προσπεράσει την Αμερική», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΟΑΕ.

«Το 2015, η ΕΕ προέβη σε μελέτη της ψηφιακή υποδομής της Ουκρανίας», δήλωσε η Minich. Το οικονομικό αποτέλεσμα της αύξησης της βάσης των συνδρομητών ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ΕΖΠ) για κάθε 10% των χρηστών, οι ειδικοί εκτίμησαν επιπλέον πλεόνασμα 4-6 δις. ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας. Αν τώρα η διείσδυση της ΕΖΠ βρίσκεται 33% του μέσου όρου στη χώρα, εφόσον ανέλθει φτάσει στο 43%, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι περί τα 5 δις ευρώ ετησίως.

Η Minich δήλωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κοινωνία της Πληροφορίας η Ουκρανία έχει προτείνει, προκειμένου η χώρα μας να γίνει ένα «πεδίο δοκιμών» για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την εφαρμογή της 5G-τεχνολογίας. «Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις γι αυτό: Υψηλής ποιότητας μηχανικού και στο IT-προσωπικό, έχουμε παράδοση στην καινοτομία της τεχνολογίας. Αλλά και ένα σημαντικό «ψηφιακό χάσμα», από τη στιγμή που το άλμα από τη μία τεχνολογία στην άλλη μπορεί να δώσει το μέγιστο αποτέλεσμα», ανέφερε σχετικά.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον κανονισμό των Επικοινωνιών και Informatization (ΕΕΚΕΙ) Olexander Zhyvotovskyy θεωρεί λογικό το μεγάλο ενδιαφέρον της ΕΕ για την ψηφιακή υποδομή. «Αφαιρεί τα εμπόδια στην αγορά», είπε. «Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο μεγάλες χώρες με τεράστιο ποσοστό πληθυσμού και γιγάντια εγχώρια αγορά η καθεμία. Αντ’ αυτού, η ΕΕ είναι 28 διαφορετικές αγορές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια για την ανάπτυξη, είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ και την Κίνα», τόνισε ο Zhyvotovskyy.

Ο Διευθυντής της ΕΕΚΕΙ θεωρεί «πολύ σημαντικό γεγονός το ότι η ΕΕ έχει συμπεριλάβει την Ουκρανία στα σχέδιά της για την ψηφιοποίηση. Αυτό επιβάλλει για εμάς την υποχρέωση να αναπτύξουμε πλήρως το συγχρονισμό της ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών. Υπενθύμισε επίσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει τις ραδιοσυχνότητες για 5G, ενώ στην Ευρώπη αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πρώτον, η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει από ποιες ζώνες θα εκκινήσει την πέμπτη γενιά της κυτταρικής επικοινωνίας. Και σε αυτές τις ζώνες της Ουκρανίας, ως μέρος πανευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, επίσης σκόπιμα να αναπτύξει το 5G.

Η ανάγκη πολλών δισεκατομμυρίων επενδύσεων σε υποδομές τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, ο Oettinger αποδεικνύεται από το παράδειγμα της Amazon και της Google. Οι εταιρείες αυτές μέσω ευρυζωνικών δικτύων που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ μπορούν να συλλέγουν στοιχεία που παρέχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση των αναγκών των πελατών από τις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο Επίτροπος είπε ότι στα ταξίδια του στην Ευρώπη, έπεισε τους εταίρους για την αναγκαιότητα θέσπισης κοινών ψηφιακών προτύπων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του δικαιώματος να τα χρησιμοποιούν. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανταγωνιστούμε τους IT-γίγαντες της Βόρειας Αμερικής», θεωρεί ο Ettinger.

«Τα πρότυπα για τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι ίδια σε όλη την Ευρώπη. Θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρά ώστε να γίνουν μέρος των παγκόσμιων κανόνων και προτύπων», δήλωσε ο Ettinger. Για το σκοπό αυτό, προέτρεψε τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να προσελκύσουν διεθνείς εμπειρογνώμονες πληροφορικής.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στα πανεπιστήμια και στη βιομηχανία. Διαφορετικά, οι 28 διαφορετικές αγορές (ως ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στην ΕΕ) δεν θα είναι αρκετά ισχυρές ώστε να ανταγωνιστούν με τη Silicon Valley, όπως εξήγησε ο Ettinger.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: biz.nv.ua