| sadowod.com | vivaspb.com |

Υπογράφτηκε η συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την αμφίδρομη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ουκρανία στην Ελλάδα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

CESEC

CESEC

Στις 20 Ιουλίου, οι φορείς του φυσικού αερίου της Ουκρανίας και της Ρουμανίας υπέγραψαν τη συμφωνία σχετικά με τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέον ται στο σημείο Isaccea που τοποθετιέται στα ουκρανο-ρουμανικά σύνορα.

Η διαδρομή αυτή θα παρέχει τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ουκρανία στην Βουλγαρία μέσω της Ρουμανίας και κατά αντίστροφο τρόπο.

Μαζί με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, και μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σχετικά με τη διεθνή σύνδεση του αγωγού, η συμφωνία θα εξασφαλίσει την μελλοντική διμερή κατεύθυνση διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την Ουκρανία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με μια έκθεση, νωρίτερα αυτή η διαδρομή χρησιμοποιούταν από το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου «Gazprom» για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Αλλά μετά τη λήξη της σχετικής σύμβασης, η Ουκρανία και η Ρουμανία έχουν αποφασίσει να καθοδηγούνται από την νομοθεσία της ΕΕ.

Η συμφωνία σχετικά με τη σύνδεση της Ουκρανίας με διεθνείς αγωγού φυσικού αερίου αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας CESEC (Συνδεσιμότητα Αερίου Κεντρικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης) υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2015 από τις 15 χώρες της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού με αέριο και να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

 

Μετάφραση: Άννα Μανιάτη
Πηγή: 1