Η Βρετανία θα υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Ουκρανία - Γράφει η Telegraph
Το Ηνωμένο Βασιλείο προτίθεται να υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Ουκρανία για να τη βοηθήσει στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπογράψει μια νέα συνθήκη εθνικής άμυνας με την Ουκρανία, η οποία θα τη βοηθήσει στην προετοιμασία και στην κατάρτιση των ουκρανικών στρατευμάτων, με σκοπό την αντιμετώπιση της Ρωσίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Η συμφωνία θα έχει 15ετή ισχύ. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Michael Fallon δήλωσε ότι αυτή η συνεργασία είναι ένα μήνυμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα «σταθεί σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, σε ένα έθνος της Ανατολικής Ευρώπης το οποίο προστατεύει την κυριαρχία του.
Η 15ετής συμφωνία προβλέπει ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα συμμετέχουν στο μεγαλύτερο αριθμό των κοινών ασκήσεων και στη διεξαγωγή πρόσθετης εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού.
Η Βρετανία σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα στη στρατιωτική εκπαίδευσή της, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, σημειώνει η εφημερίδα.
Η έκδοση The Wall Street Journal έγραψε ότι η Δύση επέτρεψε στον εαυτό της να ξεχάσει όλα τα εγκλήματα του Πούτιν. Ο συγγραφέας είπε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κριτικάρεταικ για την υπεροπτική και απόμακρη στάση του στις συνομιλίες για να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία. «Αλλά δεν είναι σαφές τι ακριβώς η Βρετανία πρέπει να υπερασπιστεί λαμβάνοντας μέρος στο διαμελισμό της χώρας, την εδαφική ακεραιότητα της οποίας είχε εγγυηθεί από την υπογραφή του μνημονίου Βουδαπέστης το 1994. Το γεγονός ότι ο Κάμερον δεν κάνει το βήμα προς το Κρεμλίνο, τουλάχιστον δεν τον κάνει έναν άχρηστο ηλίθιο που εκτελεί τα θελήματα, όπως έγιναν ο Ολάντ και η Μέρκελ» αναφέρει σχετικά το άρθρο.
Νωρίτερα, με την Ουκρανία υπεγράφη συμφωνία βάσει της οποίας οι υπογράφουσες χώρες θα πρέπει να ενεργούν ως εγγυητές της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Στις 5 Δεκεμβρίου 1994 μεταξύ των Λεονίντ Κούτσμα (Πρόεδρος της Ουκρανίας), Μπόρις Γιέλτσιν (Πρόεδρος της Ρωσίας), John Major (πρωθυπουργός UK) και Μπιλ Κλίντον (Πρόεδρος των ΗΠΑ) υπογράφηκε το μνημόνιο της Βουδαπέστης για τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ.
Στο έγγραφο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την προσχώρηση της Ουκρανίας στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και την απόρριψη του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου, σε αντάλλαγμα για τα ακόλουθα στοιχεία:
Σεβασμός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και των υπαρχόντων συνόρων της Ουκρανίας. Να απέχουν από την απειλή βίας, να απέχουν από την οικονομική πίεση, την άμεση δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας, για τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και να προχωρήσουν αμέσως σε διαβουλεύσεις σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων αυτών.
Όπως υποστήριζε για να δικαιολογήσει την προσάρτηση της Κριμαίας ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από την επανάσταση στην Ουκρανία «εμφανίστηκε ένα νέο κράτος», με το οποίο η Ρωσία δεν έχει υπογράψει φαινομενικά κανένα έγγραφο.
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: 1