| sadowod.com | vivaspb.com |

Η ΕΕ δεν θα καταργήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την απελευθέρωση της Savchenko

. ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

SavchenkoSankcii

SavchenkoSankcii


Η Ουκρανία δεν υποσχέθηκε τίποτα στην Ρωσία, παρά μόνο την απελευθέρωση δύο στρατιωτών των ρωσικών ειδικών δυνάμεςω, που πραγματοποιούσαν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία. Και η απελευθέρωση της Savchenko δε θα γίνει αιτία για την ΕΕ να καταργήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Dmytro Kuleba στο facebook. «Όχι, τίποτα εκτός από τον Yerofeyev και τον Alexandrov δεν υποσχεθήκαμε στην Ρωσία για την ανταλλαγή της Savchenko», έγραψε ο Kuleba. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα λόγια του, η ΕΕ δε δέχεται την απελευθέρωση της Savchenko ως δικαιολογία να μαλακώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Kuleba τόνισε ότι η απελευθέρωση της Savchenko είναι ένα προηγούμενο, το οποίο χρειαζόταν η Ουκρανία για να επιστρέψει άλλους Ουκρανούς αιχμαλώτους της Ρωσίας, την απελευθέρωση των οποίων αναζητεί η ουκρανική πλευρά.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πιστεύει επίσης, ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα επεκταθούν επειδή η Ρωσία δεν έχει δείξει την επιθυμητή πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και όλες χώρες της G7, πιστεύει ότι αυτή η κρίση (η ρωσική επιθετικότητα στο Donbass και η προσάρτηση της Κριμαίας) μπορεί να λυθεί μόνο με πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό για την κυριαρχία της εδαφικής ακεραιότητας και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τούσκ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της συνόδου κορυφής της G7.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η θέση της ΕΕ σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη και σαφής: οι κυρώσεις θα συνεχιστούν έως την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. «Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουμε μέσα σε 2-3 εβδομάδες», είπε ο Τούσκ.

 

Μετάφραση: Άννα Μανιάτη
Πηγή: 1, 2