Αριστερές ριζοσπαστικές ομάδες στην Αθήνα εμποδίζουν τις προβολές του "SEE UKRAINE: Docudays UA ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο"
Στις 13 Μαΐου, το έργο «SEE UKRAINE: Docudays UA ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο» εγκαινιάστηκε στην Αθήνα. Τη νύχτα πριν από την έναρξη, οι διαχειριστές του Exile Room, της κύριας τοποθεσίας του φεστιβάλ στην Ελλάδα, αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν το φεστιβάλ στο χώρο τους,
φοβούμενοι το κάλεσμα ριζοσπαστικών ομάδων για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο. Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή των προβολών και των συζητήσεων στο χώρο τους.
Το βράδυ της 13ης Μαΐου, παράλληλα με τα εγκαίνια, στα οποία παρουσιάστηκε η ταινία "Euromaidan. Rough Cut", έξω από το Exile Room τελικά πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία με τη συμμετοχή φιλο-ρωσικών δυνάμεων που αυτοαποκαλούνται ως «Έλληνες αντιφασίστες». Μετά τη διαμαρτυρία αυτή, ομάδα νεαρών κινήθηκε προς την κατεύθυνση της γκαλερί, όπου σε μια εβδομάδα θα άνοιγε η έκθεσης φωτογραφίας του Alexander Glyadyelov «Βλέπεις, αδελφέ μου;». Απείλησαν τους ιδιοκτήτες της γκαλερί και τους κατηγόρησαν για υποστήριξη των Ουκρανών Ναζί.
Επί του παρόντος, οι τοπικές ριζοσπαστικές πηγές εξαπλώνουν ψέματα σχετικά με το έργο «SEE UKRAINE», παραμορφώνουν τα πραγματικά γεγονότα και το κατηγορούν ως προσπάθεια να συκοφαντηθούν οι κάτοικοι της Κριμαίας και του Ντόνμπας. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν περιέχει καμία ταινία με παρόμοιο θέμα.
«Η πρωτοβουλία της πολιτιστικής διπλωματίας Docudays UA είναι παράδειγμα πώς διαπραγματεύεται η ενημερωτική εκστρατεία κατά της Ουκρανίας και πόσο σημαντικό είναι να μην υποκύψουμε σε προβοκάτσιες και να μην πιστέψουμε ότι οι Έλληνες είναι εχθρικοί προς τους Ουκρανούς. Δεν είναι αλήθεια. Φιλο-ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν σκόπιμα αυτό το μύθο, προσπαθώντας ώστε οι δύο χώρες να διαπληκτίζονται. Ως εκ τούτου, παρά τις δυσκολίες, πραγματοποιήσαμε το πρώτο μέρος του φεστιβάλ στην Ελλάδα», λέει η Olga Birzul, συντονιστής δημοσίων σχέσεων του «SEE UKRAINE: Docudays UA ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο».
Κατά την διάρκεια των τριών μέρων, οι θεατές στην Αθήνα μπόρεσαν να δουν την ταινία "Euromaidan. Rough Cut", τις ταινίες μικρού μήκους των Ουκρανών κινηματογραφιστών «Ο γιατρός φεύγει τελευταίος» της Svitlana Shymko και «Sirs and Misters» του Oleksandr Techynsky. Επιπλέον, υπήρξε η συζήτηση «Πού οδεύει η Ουκρανία, δύο χρόνια μετά το Euromaidan» με τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων Ουκρανίας και Ελλάδας: του φιλοσόφου Volodymyr Yermolenko, της δημοσιογράφου Tatiana Ogarkova, του Έλληνα καθηγητή της γεωπολιτικής Νίκου Λυγερού και του ιστορικού Μιχάλη Βαρλά.
«Η συζήτηση εντυπωσίασε, πάνω απ 'όλα με το ενδιαφέρον του κοινού. Οι άνθρωποι είχαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, την πάλη με τη διαφθορά, τη δύναμη της ουκρανικής κοινωνίας, καθώς και με τη ρωσική επιθετικότητα, τους λόγους προσάρτησης της Κριμαίας και το μέλλον του Ντόνμπας - λέει η Tatiana Ogarkova (Ukraine Crisis Media Center, HromadskeTV). - Μιλούσαμε επίσης για τις δυσκολίες εξήγησης της ευρωπαϊκής επιλογής της Ουκρανίας στην Ελλάδα – στη χώρα με ισχυρά ευρωσκεπτικά αισθήματα».
«Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την Ουκρανία προς το διεθνές κοινό. Είναι σημαντικό να μιλάμε τόσο για τη δύναμη της ουκρανικής κοινωνίας, για την άνοδο μιας νέας Ουκρανίας, όσο και για την φύση της ρωσικής επιθετικότητας που απειλεί ολόκληρη την παγκόσμια τάξη», δήλωσε ο Volodymyr Yermolenko (Internews -Ουκρανία, HromadskeTV).
Η ομάδα του φεστιβάλ είναι ειλικρινά ευγνώμων για τη βοήθεια της Κοινότητας της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλο-ουκρανών «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» για τη διοργάνωση του «SEE UKRAINE: Docudays UA ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο» και στην Πρεσβεία της Ουκρανίας, η οποία προσέφερε το χώρο για εκδηλώσεις. Επί του παρόντος, η ομάδα «SEE UKRAINE» αναστέλλει το δεύτερο μέρος του έργου, που έχει προγραμματιστεί για τις 26-28 Μαΐου, ώστε να βρει ασφαλείς τοποθεσίες.
Ακολουθείστε ειδήσεις στο www.seeukraine.org
Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Yulia Serdyukova, συντονίστρια του «SEE UKRAINE: Docudays UA ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο», +38 (067) 240 21 39, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Το SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος ανοικτής κοινωνίας και του Διεθνούς Ταμείου «Renaissance».
Το Docudays UA είναι το μόνο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου στο Κίεβο. Στη συνέχεια, το Docudays UA παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες στις επαρχίες της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Φεστιβάλ. Οι προβολές συνεχίζονται από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο (συμπεριλαμβανομένου). Το Φεστιβάλ είναι μη πολιτικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η κοινότητα της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» είναι η πρώτη επίσημα καταχωρημένη ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1997 στη βάση της πρώτης ουκρανικής εφημερίδας με ελληνικό ένθετο, «Visnyk-Αγγελιαφόρος». Ο σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, της μητρικής γλώσσας, των παραδόσεων και των εθίμων, καθώς και η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για την πραγματική ιστορία της Ουκρανίας, το παρόν και την αυθεντικότητα του Ουκρανικού έθνους.
Πηγή: Docudays Ua