| sadowod.com | vivaspb.com |

Μεγάλα ουκρανο-ελληνικά βετσορνύτσι στην Αθήνα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

2112 Kolyvatou1

2112 Kolyvatou1

Βετσορνύτσι, ή βραδινές συναντήσεις, είναι μια από τις μορφές της βραδινής διασκέδασης των παλαιών χρόνων που γίνονταν το φθινόπωρο και το χειμώνα στα σπίτια της Ουκρανίας. Το βράδυ, αφηγούνταν παραμύθια χορεύοντας, συνδυάζοντας την αναψυχή με την εργασία.

Η ιδέα της διοργάνωσης ουκρανο-ελληνικών βραδιών προήλθε μάλλον ταυτόχρονα με την εμφάνιση του Club of Ukrainian women in Greece (ΑΜΚΕ «Βορυσθένης»). Και φέτος έγινε πραγματικότητα, και θα συνεχίσει ως νέα παράδοση του Club.


Στις 19 Δεκεμβρίου, τα μέλη του Club of Ukrainian women in Greece συναντήθηκαν μαζί με τα μέλη της χορευτικής ομάδας της Μαρίας Κλουβάτου «ΧΟΡΟ – ΑΧΛΙΣΤΟΣ» για να μάθουν περισσότερα για τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ελλάδας και της Ουκρανίας. Η βραδιά δεν θα ήταν τόσο δυναμική, ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική χωρίς την συμμετοχή της Βαλέρια Λεβκίβσκα. Μια γνωστή εθνογράφος και επικεφαλής του εθνογραφικού τμήματος του συλλόγου «Ουκρανία-Κόσμος» (Ουκρανία), ήταν στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Club of Ukrainian women in Greece, στα πλαίσιο της συνεργασίας του συλλόγου «Ουκρανία-Κόσμος» και της ΑΜΚΕ «Βορυσθένης».

Εργαστήρια, κάλαντα, λαϊκοί χοροί, παρουσίαση των ουκρανικών παραδοσιακών ενδυμασιών της περιοχής της Πολτάβα, της Οδησσού, της Βύννυτσια, του Ρίβνε, γευστική δοκιμή της κουτιά, είναι μια μη πλήρης λίστα του βραδινού προγράμματος.

Οι Έλληνες συνάδελφοι πήραν μια ιδιαίτερη εντύπωση από το εργαστήρι «Ντίντουχ». Μας είπαν ποιες ποικιλίες σίτου καλλιεργούνται στην Ελλάδα, ακόμα και μερικοί έχουν εμπειρία στη συγκομιδή του. Το αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας ήταν ένας όμορφος Ντίντουχ με έναν αχυρένιο άγγελο στην κορυφή.

Και στις 22 Δεκεμβρίου, το χριστουγεννιάτικο πάρτι συνεχίστηκε στο Melissa Network. Εργαστήριο, παράσταση, συναυλία, προβολή ταινιών, εορταστικό δείπνο και, φυσικά, δώρα!

«Γυναίκες από διαφορετικές χώρες που, σε δύσκολες συνθήκες ζωής, ήταν σε θέση να αντέξουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον για τη ζωή, με ενέπνευσαν! Το εργαστήριό μου «Το λουλούδι ‘Χριστουγεννιάτικο αστέρι’ άρεσε σε όλους», λέει η κα Λεβκίβσκα. «Για μένα, ήταν η πρώτη εμπειρία συνεργασίας με ένα τέτοιο πολυπολιτισμικό ακροατήριο. Ευχαριστώ την Hanna Oliynych για τη βοήθειά της στη διοργάνωση των εργαστηρίων!», προσθέτει η εθνογράφος.

Πραγματοποιήθηκε επίσης η φωτο-παρουσίαση του έργου «Από τη γιαγιά με την αγάπη», η οποία για πολλούς θεατές έγινε η πρώτη συνάντηση με το ουκρανικό παραδοσιακό κοστούμι.

«Νέες φιλικές σχέσεις έχουν καθιερωθεί στο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, για το οποίο ευχαριστώ όλους τους Έλληνες φίλους μας. Ανυπομονούμε να την επεκτείνουμε στο νέο έτος!», δήλωσε η Hanna Oliynych, πρόεδρος του Club of Ukrainian women in Greece.


Πηγή: ΑΜΚΕ "Βορυσθένης"