| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι κούκλες-μότανκα της Λιουτμίλα Πάβλοβα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή τα χριστουγεννιάτικά μπαζάρ, κατόπιν πρόσκλησης του Club of Ukrainian Women in Greece και με την υποστήριξη της ΜΚΟ «Melissa Network for migrant women», η τιμωμένη καλλιτέχνιδα της Ουκρανίας Λιουτμίλα Πάβλοβα επισκέφτηκε την Αθήνα.

Η Λιουτμίλα Πάβλοβα αναπαράγει το ουκρανικό αυθεντικό κοστούμι σε μικρό μέγεθος. Οι κούκλες-μότανκα της δεν είναι μόνο ένα όμορφο φυλακτό, αλλά και η ιστορία μιας συγκεκριμένης περιοχής της Ουκρανίας. Η κούκλα «Λεμκίνια» αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη στο διαγωνισμό του μουσείου του Ivan Gonchar. Άλλη μία κούκλα «Γουτσούλοτσκα» παρουσιάζεται στην έκθεση του κρατικού μουσείου των παιχνιδιών.

Στις 26 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του AWOG Christmas Bazaar, η κα Λιουτμίλα οργάνωσε ένα workshop αφιερωμένο στην τεχνική του τυλίγματος μαντιλιών γύρω από το κεφάλι. Δεν είχαμε αρκετό χρόνο για να εξετάσουμε όλους τους 100 τρόπους που γνωρίζει η καλλιτέχνιδα. Αλλά μερικούς από αυτούς οι Ουκρανές της Αθήνας κατάφεραν να μελετήσουν.

Οι πρώτοι που έμαθαν τα μυστικά της δημιουργίας ουκρανικής κούκλας ήταν οι επισκέπτες και τα μέλη της ΜΚΟ «Melissa Network for migrant women». Είναι αδύνατο να περιγράψουμε τη χαρά στα μάτια των παιδιών και τον ενθουσιασμό των γυναικών. Ήταν τόσο ευχαριστημένοι με αυτή την ουκρανική παράδοση που έχουν ήδη συμφωνήσει να ξανακάνουν παρόμοιο workshop με τις χρυσοχέρες του Club of Ukrainian Women in Greece.


Το τελευταίο workshop της Λιουτμίλα Πάβλοβα πραγματοποιήθηκε για την ουκρανική κοινότητα της Αθήνας στις 27 Νοεμβρίου, στην εκκλησία στην οδό Αχαρνών. Δυστυχώς, δεν μαζεύτηκαν πολλοί Ουκρανοί αυτή την φορά. Ωστόσο, όσοι επισκέφτηκαν την εκδήλωση, πήραν μεγάλη χαρά από τη διαδικασία, την επικοινωνία, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Λιουτμίλα για την επίσκεψή της, τη δημιουργικότητα και την επιθυμία της να μοιραστεί με τους ανθρώπους την ομορφιά και τις παραδόσεις.

Πηγή: ΜΚΟ "Βορυσθένης"