| sadowod.com | vivaspb.com |

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ουκρανικής κοινότητας της Αθήνας προς Δήμαρχο Φυλής σχετικά με την επίσκεψη της Κριμαίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

08.09.2017
Αθήνα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς
Δήμαρχο Φυλής
κ. Χρήστο Παππού

Κύριε Δήμαρχε,
πρόσφατα έγινε ευρέως γνωστή η πρόθεσή σας να επισκεφθείτε τα υπό την προσωρινή κατοχή εδάφη της Ουκρανίας, τη χερσόνησο της Κριμαίας. Θα θέλαμε να σας προφυλάξουμε από τόσο επικίνδυνο βήμα, το οποίο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά όχι μόνο στη δική σας πολιτική, κοινωνική και επιχειρηματική καριέρα, αλλά και των ανθρώπων που αποφάσισαν να σας ακολουθήσουν σε αυτό το ταξίδι. Πιθανόν, η ελληνική κοινωνία δεν είναι επαρκώς πληροφορημένη σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην περιοχή, αλλά και για τις συνέπειες των παραβιάσεων των διεθνών κανόνων και των υποχρεώσεων, που ανέλαβε ειδικά η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Όπως γνωρίζετε, η προσάρτηση της χερσονήσου έγινε με παραβίαση του διεθνές δικαίου και δεν έχει αναγνωριστεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Θα θέλαμε να σας προφυλάξουμε από την επανάληψη του ίδιου ιστορικού και πολιτικού λάθους. Από τη βασιλεία της Αικατερίνης Β΄, οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούσαν τους Έλληνες για να επιτύχουν τους ιμπεριαλιστικούς τους στόχους. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών ήταν καταστροφικά για τους ίδιους τους Έλληνες.

Έτσι, κατά την πρώτη προσάρτηση της Κριμαίας (1774-1778), η Ρωσική αυτοκρατορία ήθελε με κάθε τρόπο να προσαρτήσει την Κριμαία. Για να δημιουργήσουν οικονομική κυριαρχία, από τη χερσόνησο εκδιώχθηκαν βίαια Έλληνες, Αρμένιοι και Γεωργιανοί, στα χέρια των οποίων εκείνη την εποχή επικεντρώνονταν όλο το εμπόριο του Χανάτη. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του διωγμού, ή κατά την εγκατάστασή τους στους νέους τόπους διαμονής από ταλαιπωρίες, ασθένειες και στενοχώριες. http://www.ukranorama.gr/el/sb-ellines-ths-oukranias/2285-zachem-iz-kryma-izgnali-grekov-kak-donetskimi-stali-greki-krymskie-2

Αντίθετα από το 1778, όταν η παγκόσμια κοινότητα "κατάπιε" την καταπάτηση της Κριμαίας, ο σύγχρονος κόσμος επιμένει στην τήριση του διεθνούς δικαίου. Και αυτό αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στην υπογραφή των σχετικών ψηφισμάτων, αλλά και σε συγκεκριμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον ατόμων και συνδεδεμένων με αυτούς εταιρειών, που επισκέπτονται την Κριμαία παρά την παράβαση των κειμένων νόμων. Οι συνέπειες υπολογίζονται από εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια ευρώ. 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και πάλι, οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν το «ελληνικό χάρτη» για να αποσταθεροποιήσουν τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Κάτω από τα προπαγανδιστικά συνθήματα, τεχνητά πολιτιστικά και ανθρωπιστικά έργα, η Ρωσία και πάλι εκθέτει τους "αδελφούς" της Έλληνες. Θα ήταν εξαιρετικά απερίσκεπτο να υποτιμήσουμε τον αντίκτυπο των ψεύτικων ειδήσεων ως ισχυρό όπλο του υβριδικού πολέμου, που ξεκίνησε η Ρωσία ενάντια της ΕΕ και όλου του κόσμου. Οι συνέπειες ειδικά για την Ελλάδα και αυτή τη φορά θα είναι καταστροφικές.

Η απόφαση, φυσικά, είναι δική σας. Από την πλευρά μας, έχουμε κάθε καλή διάθεση να σας συναντήσουμε και να σας ενημερώσουμε για την πραγματική ιστορία του πολέμου στην Ουκρανία και τη σημερινή πολιτική κατάσταση.

Με εκτίμηση,


Η Πρόεδρος της Κοινότητας της ουκρανικής διασποράς
στην Ελλάδα “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη”                                         Γαλήνη Μασλιούκ

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου
“Μπερεγίνια”                                                                                      Οξάνα Κοζίυ

Η Πρόεδρος του ΜΚΟ «Βορυσθένης»                                               Άννα Μανιάτη

Η Πρόεδρος του Κέντρου υποστήριξης και ανάπτυξης
της πολιτιστικής κληρονομιάς “Τρεμπίτα”                                          Άλλα Λόμπατς

Η Πρόεδρος της Κοινότητας των Ουκρανών της Ελλάδας
“Η Ουκρανική Γη του Πελαργού”                                                       Κατερίνα Κουτσίρκα