Στην Αθήνα ολοκληρώθηκε το ουκρανικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ SeeUkraine: Docudays UA on tour
Το δεύτερο μέρος του SeeUkraine: DocudaysUA on tour πραγματοποιήθηκε από 9 έως 11 Νοέμβριου στην Αθήνα.
Το φεστιβάλ είχε ανασταλεί λόγω του συλλαλητηρίου που οργανώθηκε από φιλο-ρωσικές δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται «ελληνικοί αντιφασίστες». Τη νύχτα πριν από την έναρξη, οι διαχειριστές του Exile Room, της κύριας τοποθεσίας του φεστιβάλ στην Ελλάδα, αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν το φεστιβάλ στο χώρο τους, φοβούμενοι το κάλεσμα ριζοσπαστικών ομάδων για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο. Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα.
Συμμετέχοντες: Inga Korotkevich (μεταφραστής), Νίκος Φραγκάκης(δημοσιογράφος), Halyna Masliuk (συντονίστρια), Oleksandra Matviychuk (ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα), Maryna Shkurova (μεταφράστρια).
Η ομάδα του φεστιβάλ, με την υποστήριξη της Κοινότητας της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη», για μήνες έψαχναν για ένα νέο ασφαλές μέρος. Τελικά, το φεστιβάλ φιλοξένησε το πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Webster στην Αθήνα.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε τις ταινίες «Ουκρανοί σερίφηδες» του Roman Bondarchuk και «Ζωντανή φωτιά» του Ostap Kostyuk. Μετά από κάθε προβολή, οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τις ταινίες με τους πρωταγωνιστές και τους δημιουργούς. Η συζήτηση «Μπορεί να αναπτυχθεί η δημοκρατία σε πόλεμο" με την ουκρανή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλεξάνδρα Ματβιγτσούκ και τον Έλληνα δημοσιογράφο Νίκο Φραγκάκη έλαβε επίσης μέρος.
Οι συντονίστριες του έργου στην Αθήνα (Anna Maniati, Lesya Nedelcheva, Halyna Masliuk) και η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Oleksandra Matviychuk.
«Για μένα το πιο ενδιαφέρον μέρος του έργου See Ukraine είναι οι συζητήσεις μετά τις ταινίες και οι αναφορές των εμπειρογνωμόνων σε δημόσιες συζητήσεις. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, μετά την προβολή της ταινίας «Ουκρανοί σερίφηδες» του Roman Bondarchuk, οι συμμετέχοντες συζητούσαν κυρίως πώς τα ντοκιμαντέρ που δείχνουν προβληματικές πτυχές της χώρας φέρνουν στο προσκήνιο αυτά τα θέματα. Μια ισχυρή αντίδραση προκλήθηκε από τη συζήτηση « Μπορεί η δημοκρατία να αναπτυχθεί σε συνθήκες πολέμου;». Το κοινό υποστήριξε ότι υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα για την Ουκρανία: η οικοδόμηση του έθνους ή της κοινωνίας των πολιτών που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, το χρώμα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το φύλο. Πιστεύω ότι για χάρη της συζήτησης πρέπει να οργανώσουμε έργα όπως αυτό», μοιράζεται τις εντυπώσεις της η Yulia Serdyukova, συντονίστρια του έργου SeeUkraine: DocudaysUA on tour.
Φώτο: Yulia Serdyukova
Μετάφραση: Άννα Μανιάτη
Πηγή: Docudays UA