| sadowod.com | vivaspb.com |

Περισσότερες από 1000 ημέρες χωρίς ρωσικό αέριο

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 23 Αυγούστου, συμπληρώθηκαν 1.000 ημέρες από τότε που η Ουκρανία εισήγαγε τις τελευταίες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2015, η Ουκρανία αρνήθηκε να αγοράσει φυσικό αέριο από τη ρωσική εταιρεία «Gazprom», δεδομένου ότι η Κρατική εταιρεία της Ουκρανίας για την εξόρυξη, μεταφορά και επεξεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου «Naftogaz», αναγνώρισε την τιμή της ως πολύ υψηλή.

Οι εισαγωγές πραγματοποιούνται τώρα στα δυτικά σύνορα. Οι προμήθειες αερίου από την Ευρώπη στην Ουκρανία, πραγματοποιούνται προς τρεις κατευθύνσεις: από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ο σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας άνθρακα της Ουκρανίας, Maxim Belyavsky, σημειώνει ότι το φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ουκρανία δεν μπορεί να ονομάζεται ως ρωσικό.

Κάθε χρόνο, η Ουκρανία παράγει περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ απαιτεί περίπου 30 δισεκατομμύρια. Λόγω του ότι η Ουκρανία, αυξάνει διαρκώς την παραγωγική της ικανότητα, η μέσο-ημερήσια παραγωγή της κρατικής εταιρείας «UkrGasVydobuvannya» μεγαλώνει συνεχώς.

Η άρνηση προς στο ρωσικό αέριο επέτρεψε στην Ουκρανία να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου και τη μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης της «Naftogaz». Η ίδια η εταιρεία, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει πάψει να είναι ασύμφορη.

Η «Gazprom» θα είναι σε θέση να τερματίσει τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, ήδη μέσα στο 2019, αμέσως μετά τη λήξη της σύμβασης. Αυτό θα οδηγήσει σε έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Maxim Belyavsky, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα εξακολουθήσει να συμβαίνει, το μόνο ερώτημα είναι σε ποια ποσότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 28 Φεβρουαρίου, η Διαιτησία της Στοκχόλμης ικανοποίησε τις απαιτήσεις της «Naftogaz» εναντίον της «Gazprom» σε μια δίκη για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου ύψους $ 4,673 δισεκατομμυρίων.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δύο διαιτησιών μεταξύ των εταιρειών για την προμήθεια και τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, η ρωσική «Gazprom» χρεωστάει στην ουκρανική «Naftogaz» 2,56 δισεκατομμύρια δολάρια συν τις κυρώσεις για τη μη πληρωμή του χρέους, οι οποίες προσαυξάνονται καθημερινά.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: lb.ua, lb.uaradiosvoboda.org