| sadowod.com | vivaspb.com |

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Ουκρανία επιστρέφει με επιτυχία στη διεθνή αγορά

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αισιόδοξη για την ανάκαμψη της ουκρανικής οικονομίας και τη μακρο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο επιμένει το Κίεβο να υλοποιήσει τις τελευταίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του πακέτου μακρο-υποστήριξης, με την καταβολή της τελευταίας της δόσης, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η ουκρανική οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση διεξάγει υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές και ως εκ τούτου λαμβάνει σημαντική οικονομική στήριξη από τους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και του ΔΝΤ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας, Aleksandr Danilyuk.

«Η Ουκρανία έχει βγει από την ύφεση, η αύξηση του ΑΕΠ έφθασε περίπου το 2% και, προετοιμάζοντας του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, η κυβέρνηση αναμένει να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5 τοις εκατό του ΑΕΠ της Ουκρανίας και να επιστρέψει με επιτυχία στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Είπε ότι είχε συζητήσει με τον υπουργό της Ουκρανίας τα τελευταία βήματα που απαιτούνται από το Κίεβο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του μακροοικονομικού πακέτου των 600 εκατ. ευρώ. Ακόμα υπάρχουν μερικές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, μεταξύ άλλων στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, δημιουργώντας ένα πιστωτικό μητρώο και καταργώντας ορισμένους εμπορικούς περιορισμούς.

Ο Ντανιλούκ, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες μια πολύ έντονη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που αποτελούν μέρος των προϋποθέσεων για τη λήψη μακροοικονομικής βοήθειας από διεθνείς εταίρους. Αυτές είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης (δεύτερη ανάγνωση στο Verkhovna Rada), οι νόμοι ιδιωτικοποίησης κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη διαπραγμάτευση των ευρωομολόγων ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την Ουκρανία: η συνολική ζήτηση στην αγορά ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ουκρανική οικονομία.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: ukr.segodnya.ua