| sadowod.com | vivaspb.com |

Η ΕΕ θέλει να εγκρίνει έως τον Ιούλιο τις νέες ποσοστώσεις για την Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να υιοθετήσει εγκαίρως νέες αυτόνομες προτιμήσεις για την Ουκρανία μέχρι το τέλος του Ιουνίου, για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του καλοκαιριού.

Το κύριο εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η διαμόρφωση μιας κοινής θέσης του Συμβούλιου της ΕΕ, καθώς υπάρχουν απόψεις που αποκλίνουν σημαντικά. «Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η επέκταση του εμπορίου ποσοστώσεων για την Ουκρανία εγκρίθηκε από την Επιτροπή. Πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε και από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τώρα είναι απαραίτητο να αποφασίσει το Συμβούλιο της ΕΕ, ώστε θα προχωρήσουμε σε διάλογο» ανέφερε ως πηγή, υπάλληλος του Ευρωκοινοβουλίου.

Τονίζει ότι η Μάλτα, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, επιδιώκει να ολοκληρώσει αυτές τις συζητήσεις μέχρι το τέλος της θητείας της.

Ωστόσο ο υπάλληλος παραδέχεται ότι ο όγκος των προτιμήσεων μπορεί να αναθεωρηθεί σημαντικά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον όγκο των νέων ποσοστώσεων, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να τις μειώσει, με κατάργηση των ποσοστώσεων για τις ντομάτες και το σιτάρι. Σε αυτήν την περίπτωση, η θέση του Συμβούλιου της ΕΕ θα είναι κρίσιμη καθώς μπορεί να οδηγήσει τόσο στην επιστροφή αυτών των στοιχείων στη λίστα των προτιμήσεων, όσο και στην περαιτέρω μείωσή τους», εξήγησε.

Ο υπάλληλος δήλωσε ότι πολλές χώρες της ΕΕ δεν έχουν φέρει αντίρρηση για την έγκριση της λίστας των προτιμήσεων στη διατύπωση που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι υπέρ των περαιτέρω περικοπών στη λίστα. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι χώρες.

Αναφέρεται ότι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι των προτιμήσεων για την Ουκρανία ήταν η Ουγγαρία και η Πολωνία, καθώς τις αντιμετωπίζουν ως απειλή για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων τους. Επίσης αντίθετη με την προτεινόμενη ποσότητα προτίμησης είναι η Γαλλία, όμως η θέση της δεν είναι τόσο σκληρή όσο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ουκρανικό Υπουργείο Γεωργίας, ως βασικό επίτευγμα των προτιμήσεων ονομάζουν την αύξηση των ποσοστώσεων εισαγωγής με μηδενικό δασμό για το καλαμπόκι έως 650 τόνους. Μια πηγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι αυτή η θέση δεν είναι αμφισβητήσιμη στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ωστόσο, ο ίδιος διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Ουκρανίας. «Πράγματι, για το καλαμπόκι η Ουκρανία μπορεί να πάρει την υψηλότερη ποσόστωση. Ωστόσο, το ισχύον τελωνειακό ποσοστό της ΕΕ για τη θέση αυτή είναι μικρό, μόλις 5,35 ευρώ ανά τόνο. Έτσι, σε αυτή τη θέση, τα κέρδη των εξαγωγέων της Ουκρανίας θα είναι μικρότερα από τη μικρότερη ποσόστωσης για το κριθάρι και το σιτάρι».

Η Επιτροπή προτείνει να δοθεί στην Ουκρανία μια τριετής πρόσθετη ποσόστωση για την ατελή εξαγωγή 100.000 τόνων σιταριού (τελωνειακό ποσοστό της ΕΕ - 95 ευρώ ανά τόνο), 650.000 τόνων καλαμποκιού (5,35 ευρώ), 350.000 τόνων κριθαριού (93 ευρώ), 4.000 τόνων βρώμης (89 ευρώ), 3.000 τόνων σκόρδου (93 ευρώ), 3.000 τόνων μελιού (τελωνειακό ποσοστό 17,3%). Προβλέπεται επίσης να δοθεί ποσόστωση 500 τόνων για χυμό σταφυλιών και μήλου (το ποσοστό για χυμό σταφυλιών - 18,9% + 27 ευρώ ανά τόνο, για το χυμό μήλου - 36,5% + 121 ευρώ ανά τόνο) και 5.000 τόνων αποξηραμένης τομάτας (14,4 %).

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει να εξαιρεθούν από τον κατάλογο αυτό το σιτάρι και οι ντομάτες.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: economics.unian.ua