| sadowod.com | vivaspb.com |

Απότομη μείωση της αλιείας ψαριού στην Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

psaremata

Μετά από μια απότομη μείωση των αλιευμάτων στην Ουκρανία, αυξήθηκαν οι τιμές των θαλασσινών. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης των Αλιέων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τσιστιακόβ.

«Το 2015, στην Ουκρανία αλιεύτηκαν στα εσωτερικά ύδατα και καλλιεργήθηκαν 88,5 χιλ. τόνοι υδάτινων πόρων,. εκ των οποίων οι 74 χιλ είναι ψάρια. Το 2016, στην Αζοφική Θάλασσα αλιεύθηκαν σχεδόν 36.000 τόνοι ψαριών, συμπεριλαμβανομένων 2.000 τόνων γαύρου, παπαλίνας, 12,5 τόνων σαρδελόρεγγας και 21.000 τόνων των γωβιιδών. Αλιεύθηκαν μόνο 140 τόνοι άλλων ειδών ψαριών. Πρόκειται για ποταμολάβρακο, καλκάνι, σαζανοκέφαλο, ρέγγα, μουγίλο, αλόζη. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό αλίευμα. Η Αζοφική Θάλασσα είναι Παγκόσμιο Μαργαριτάρι και η πιο παραγωγική για τα θαλασσινά ψάρια στον κόσμο, η οποία είναι 6,5 φορές πιο παραγωγική από την Κασπία θάλασσα. Τώρα αλιεύουμε κυρίως μικρά ψάρια», είπε ο κύριος Τσιστιακόβ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η αλιεία στην Αζοφική Θάλασσα μειώθηκε για διάφορους λόγους.
«Ο πρώτος λόγος είναι η οικολογία, επειδή τα ποτάμια που εισρέουν στην θάλασσα περιέχουν χημικά λιπάσματα από τα χωράφια. Επιπλέον βιομηχανίες σιδήρου και χάλυβα, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς πάνω στην ακτή και χύνουν απόβλητα της παραγωγής στην θάλασσα. Άλλος λόγος είναι η βαρβαρική λαθροαλιευτική συμπεριφορά με τους αλιευτικούς πόρους μας, όταν ψαρεύουν με τα μηχανότρατες», επισήμαινε ο επικεφαλής της Ένωσης των Αλιέων.

Ο εμπειρογνώμονας είπε πως το 1991 η Ουκρανία ήταν ανάμεσα στις πέντε πιο ισχυρές χώρες στην αλιεία.
«Στην Ουκρανία και στους ωκεανούς αλιεύαμε ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες τόνους ψαριών. Είχαμε 386 πλοία αλιείας στον ωκεανό. Τώρα έχουμε ένα πλοίο που πιάνει το Euphausia superba στην Ανταρκτική. Άλλα 9 ωκεάνια πλοία έχουν παραμείνει στην Κριμαία. Η καταναλωτική αγορά μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών είναι 660 έως 700 χιλιάδες τόνους. Έχει μειωθεί και τώρα είναι 400 με 450 χιλιάδες τόνους, λόγω της διακύμανσης του νομίσματος. Αφού οι απλοί Ουκρανοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά μερικών ποικιλιών ψαριών λόγω αύξησης τιμών. Οι εισαγωγείς προσπάθησαν να σώσουν την κατάσταση εισάγοντας φθηνότερο προϊόν, όμως αυτό δεν βοήθησε την αγορά, η οποία έπεσε πολύ σοβαρά τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Ολεξάντρ Τσιαστιακόβ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, κάθε Ουκρανός σήμερα καταναλώνει 8 με 9 κιλά ψαριών ετησίως. Ενώ θα πρέπει να τρέφεται με πάνω από 19,6 κιλά ανά έτος.
"Τόσο χαμηλή κατανάλωση ψαριών σε αγροτική χώρα δεν υπήρχε», κατέληξε στο συμπέρασμα ο κύριος Τσιστιακόβ.
Υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με την Κρατική Επιθεώρηση του Υπουργείου Φύσης της Ουκρανίας, κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η αλιεία του σαζανοκέφαλου μειώθηκε περισσότερο από είκοσι φορές, του ποταμολάβρακου πέντε φορές, του πήσσι επτά φορές.


Μετάφραση: Κίρα Βερεστσάγκινα

Πηγή: 1