Στο Τσερνομπίλ θέλουν να χτίσουν ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας
Η ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ μπορεί να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο. Η Ουκρανία είναι έτοιμη για χρήση των 6.000 εκτάριων ανενεργής γης στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, βιοαερίου και θερμικής ενέργειας, γράφει η εφημερίδα The Guardian.
Τα ηλιακά πάνελ που θα τοποθετούν στο Τσερνομπίλ, είναι σε θέση να παρέχουν στην Ουκρανία το ένα τρίτο της ενέργειας που παραγόταν στο ίδιο μέρος πριν από 30 χρόνια. Δηλαδή, πάνω από 1.000MW ηλιακής και 400MW ενέργειας από άλλες ανανεώσιμες πηγές. Σημειώνεται επίσης ότι οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης που απέμειναν από το πυρηνικό σταθμό μπορούν να προσαρμοστούν στην ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας.
Σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο επιχειρήσεις επενδύσεων από τις ΗΠΑ και τέσσερις καναδικές εταιρείες ενέργειας που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ηλιακή ικανότητα του Τσερνομπίλ. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, η οποία έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια για να χτίσει μια «σαρκοφάγο» πάνω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.
Μέχρι το τέλος του 2016, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Ουκρανίας πρόκειται να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες ενέργειας με ισχύ τεσσάρων μεγαβάτ (αυτό επιτρέπει να χρησιμοποιούν την υποδομή που απέμεινε από το πυρηνικό εργοστάσιο).
Σημειώνεται ότι η μετάβαση προς την ηλιακή ενέργεια αντανακλά τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα, στην οποία μειώνεται το κόστος της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αυξάνεται το κόστος της πυρηνικής ενέργειας. Ο αριθμός των ωρών ηλιοφάνειας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ είναι συγκρίσιμος με τη νότια Γερμανία - μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, στη Λευκορωσία, μόλις 30 χιλιόμετρα από το Τσερνομπίλ, η ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας ισχύος 22,3MW είναι ήδη υπό κατασκευή. Η περιοχή του Bragynsky ήταν μία από τις πιο μολυσμένες με ραδιενεργό νέφος μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Η γη, στην οποία χτίζεται το εργοστάσιο δεν είναι κατάλληλη για τη γεωργία.
Η συνολική έκταση της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνομπίλ των 1.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων εξακολουθεί να θεωρείται πάρα πολύ επικίνδυνη για την ανθρώπινη διαβίωση ή γεωργικές δραστηριότητες. Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας ήταν περίπου 4.000 MW.
Επίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να μετατρέψει τη ζώνη του Τσερνομπίλ σε οικότοπο.
Μετάφραση: Άννα Μανιάτη