| sadowod.com | vivaspb.com |

Ενδεχόμενη αγορά εμπλουτισμένου ουρανίου από την Αυστραλία το επόμενο έτος

. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UraniumAustralia

Η Ουκρανία θα μπορούσε να εξετάσει τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας για την αγορά εμπλουτισμένου ουρανίου από την Αυστραλία το 2016, σύμφωνα µε τον τ. Ουκρανό υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Άνθρακα Volodymyr Demchyshyn.

Σε αυτό το στάδιο, µια τέτοια συμφωνία θα είναι το πρώτο βήμα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας, κάτι που στο μέλλον θα επιτρέψει να υπογράφουν εμπορικές συμφωνίες µε εταιρείες της Αυστραλίας. 

Η Αυστραλία διαθέτει τέσσερα ορυχεία, που παράγουν ουράνιο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές εμπλουτισμένου ουρανίου στον κόσμο.

Η πρόβλεψη αγοράς ουρανίου από την Αυστραλία κάνει λόγο για 300-600 τόνους ετησίως, έως και το 25% των ποσοτήτων ̟ ουρανίου που χρησιμοποιεί η Ουκρανία. Ο πρώην Ουκρανός υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Άνθρακα Volodymyr Demchyshyn και η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Julie Bishop υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για συνεργασία στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς στην Ουάσιγκτον στις 31 Μαρτίου. Αναφέρει το μηνιαίο Οικονομικό δελτίο Ουκρανίας του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Κιέβου.

Σύμφωνα με το UNIAN, , περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια. Πάνω από το 95% των πυρηνικών καυσίμων για την ουκρανική  πυρηνική ενέργεια εισαγόταν από τη Ρωσία. Η τελευταία επίσης κατέχει μονοπωλιακή θέση στον εμπλουτισμό ουρανίου για τις ανάγκες της Ουκρανίας. Η Ουκρανία, επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει  τον εφοδιασμό ενεργειακών υλικών, υλοποιεί πρόγραμμα εισαγωγής  του καυσίμου με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse. Επιπλέον, την άνοιξη του 2015, η κρατική εταιρεία «Energoatom» , διαχειριστής όλων των λειτουργικών μονάδων πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία,  υπέγραψε με τη γαλλική ενεργειακή εταιρία AREVA  σύμβαση για την προμήθεια εμπλουτισμένου ουρανίου, η οποία θα διαφοροποιήσει επίσης την προμήθεια πυρηνικών υλικών για τους ουκρανικούς  πυρηνικούς σταθμούς.


Άννα Μανιάτη