Ο πύραυλος με το ουκρανικό επίπεδο δοκιμάστηκε με επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στις 1 Ιουνίου στο Space Flight Center των νήσων Wallops (ΗΠΑ), πέρασε από εδαφικές δοκιμές ο πύραυλος-φορέας «Antares», το πρώτο επίπεδο του οποίου είναι σχεδιασμένο από το ουκρανικό τεχνικό γραφείο «Pivdenne». Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του πυραύλου στον ενάμιση χρόνο μετά την έκρηξη της 28ης Οκτωβρίου 2014, λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση. Τον πύραυλο, σχεδιασμένο για την παράδοση φορτίων σε διαστημικό σταθμό, βάρους έως 6.800 κλ., έχει αναπτύξει η αμερικανική εταιρεία Orbital Sciences Corporation. Και το πρώτο επίπεδο το Antares κατασκεύασαν Ουκρανοί.
Ο βασικός σχεδιασμός έγινε στο τεχνικό γραφείο «Pivdenne» ενώ παράγεται στο Machine-Building Plant στο Ντνίπερο. Για τη δημιουργία του επιπέδου συνέβαλαν επίσης οι ουκρανικές επιχειρήσεις «Hartron Arcos» (Χάρκοβο), Hartron-UCOM (Ζαπορόζιε), «Cezara», «Rapid» (Chernigov), κ.α. Εκτός της κατασκευής του επιπέδου οι Ουκρανοί, συμμετείχαν εξίσου ενεργά στις δοκιμές που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι ειδικοί ασχολούνται με τον εκσυγχρονισμό του πυραύλου. Γεγονός είναι, ότι το ατύχημα του πυραύλου το 2014, συνέβη λόγω βλάβης στον κινητήρα AJ-26 (Aerojet Rocketdyne, ΗΠΑ). Οι ουκρανικοί μηχανικοί έπρεπε να αλλάξουν το επίπεδο του πυραύλου έτσι ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει με εντελώς διαφορετική μηχανή, η οποία δεν προορίζεται για ήδη τελειωμένη κατασκευή.
Συγκεκριμένα, έπρεπε να αντικατασταθεί ο κινητήρας RD-181, ρωσικής προέλευσης. «Η απαίτηση από εμάς ήταν η εν μέρει αποσυναρμολόγηση των τελικών προϊόντων. Έπρεπε να τα τροποποιήσουμε και να τα συναρμολογήσουμε, έτσι ώστε να λειτουργήσει με το νέο κινητήρα. Οι εργασίες αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολες, επίπονες, και μπορούν να συγκριθούν με τη μεταμόσχευση καρδιάς» δήλωσε ο Maxim Degtyarev, επικεφαλής τεχνικός στο τεχνικό γραφείο «Pivdenne».
Οι επιτυχημένες δοκιμές έχουν δείξει ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Το επόμενο βήμα θα είναι η δοκιμασία της εκτόξευσης του πυραύλου-φορέα. «Για την Ουκρανία, είναι σαφώς ένα σημαντικό γεγονός. Στο επίπεδο βρίσκονται δεξαμενές καυσίμων, δεξαμενές οξείδωσης, μετρητές, σωλήνες και άλλα αξεσουάρ, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν αναπόσπαστα με το σύστημα πρόωσης. Από τη στιγμή που η δοκιμή έγινε με επιτυχία, αυτό συνεπάγεται ότι όλες οι συνιστώσες του επιπέδου του πυραύλου αλληλεπιδρούν όπως αναμένεται από αυτούς», λέει ο Andrey Begunov από την IBM (Ουκρανία).
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη