| sadowod.com | vivaspb.com |

«Η προσάρτηση της Κριμαίας αποτελεί άμεση πρόκληση για τη διεθνή ασφάλεια». Η ΕΕ υπέβαλε αιτήματα για τη Ρωσία

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «πέντε χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία».

Αυτό επισημαίνεται σε δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία: η προσάρτηση της Κριμαίας παραμένει άμεση πρόκληση για τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε η Μογκερίνι.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ καλεί εκ νέου τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εξετάσουν μέτρα για την άρνηση της αναγνώρισης της προσάρτησης, σύμφωνα με την απόφαση 68/262 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε επικίνδυνη αύξηση της έντασης στο στενό του Κερτς και στη θάλασσα του Αζόφ. Η αδικαιολόγητη χρήση βίας από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας στις 25 Νοεμβρίου 2018, αποτελεί μια υπενθύμιση των αρνητικών συνεπειών της παράνομης προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, στην περιφερειακή σταθερότητα», ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ.

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως «Ουκρανούς ναυτικούς που κρατούνται παράνομα στο Κερτς, σκάφη και εξοπλισμό, ενώ πριν από την απελευθέρωσή τους, καλεί τους Ρώσους «να σέβονται τα δικαιώματά τους στη νομική εκπροσώπηση και την πρόσβαση στις προξενικές αρχές, καθώς και να παρέχουν στα θύματα την κατάλληλη ιατρική βοήθεια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Μογκερίνι, καταδικάζει την κατασκευή της γέφυρας του Κερτς δίχως τη συγκατάθεση της Ουκρανίας και αναμένει από τη Ρωσία να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων μέσω των στενών του Κερτς, στη θάλασσα του Αζόφ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, η Μογκερίνι τόνισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τη διεξαγωγή εκλογών από τη Ρωσία στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε την έκκλησή της για άμεση απελευθέρωση από το Κρεμλίνο των πολιτικών κρατουμένων της Ουκρανίας Oleg Sentsov, Edem Bekirov, Alexander Kolchenko, Nikolai Semena, Vladimir Balukh, Emir-Usain Cook και όσων κρατούνται στη χερσόνησο της Κριμαίας και καταδικάζονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: ua.krymr.com