| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Κριμαία χωρίς τον Δνείπερο: η χερσόνησος «στεγνώνει»

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΚΡΙΜΑΙΑ

CrimeaSoil0

Το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας είναι μια μοναδική εγκατάσταση ύδρευσης, η οποία μετάτρεψε τη στέπα και τα έλη της Κριμαίας σε εύφορη γη μετά την ένταξή της Κριμαίας στην Ουκρανική ΣΣΔ.

Μέχρι το 2014, αυτή η αρτηρία 400 χιλιομέτρων τροφοδοτούσε την Κριμαία με το νερό του Δνείπερου, παρέχοντας πάνω από το 80% των αναγκών της χερσονήσου σε γλυκό νερό.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, η Ουκρανία θα σταματούσε την παροχή νερού του Δνείπερου. Αλλά οι δυνάμεις κατοχής διαβεβαίωσαν τους κατοίκους της χερσονήσου ότι το γλυκό νερό δεν θα είναι καθόλου σε έλλειψη. Στην πραγματικότητα, αυτό έγινε ακόμα ένα ψέμα.

Σήμερα, η έλλειψη νερού στα βόρεια της Κριμαίας είναι πραγματικά απτή. Το NDVI Index, το οποίο χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του ποσοστού της βλάστησης στην Κριμαία μειώθηκε σημαντικά και είναι 0,3. Είναι ο χαμηλότερος βαθμός.

CrimeaSoil1

CrimeaSoil1


CrimeaSoil2
CrimeaSoil2

Στο Υπουργείο Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών τονίζουν ότι «η παραμέληση των κατοχικών αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο μοναδικό περιβάλλον στο βόρειο, κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Κριμαίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική εξαφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας, διάβρωση του εδάφους, πυρκαγιές στα οικοσυστήματα και οικολογική καταστροφή στη χερσόνησο.»

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό των κατεχόμενων εδαφών Γιούριι Γκριμτσάκ (Yuriy Grymchak), η Ουκρανία δεν έχει λάβει καταγγελίες από τη ρωσική πλευρά για την αποκατάσταση της παροχής νερού στη χερσόνησο. Παράλληλα, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συμβάσεις, η τροφοδότηση των κατεχόμενων εδαφών, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού, είναι ευθύνη της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Γκριμτσάκ, οι μόνες προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ουκρανία συμφωνεί να αποκατασταθεί η παροχή νερού στην Κριμαία είναι «η απόσυρση του στρατού και η απελευθέρωση της Κριμαίας. Ακόμα και η αποζημίωση». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τους κατακτητές να λύσουν το πρόβλημα της ξηρασίας στη χερσόνησο λόγω του κόστους των μεθόδων που απαιτούνται.

Πιστεύεται ότι η παροχή νερού στην Κριμαία είναι η αιτία της πρόσφατα αυξημένης πίεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία για την Αζοφική.


Άννα Μανιάτη