| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ρωσία αποφάσισε να εισέλθουν στρατεύματα στην Κριμαία πριν από τη λήψη της επιστολής του Γιανουκόβιτς

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Krimaia

Αυτό προκύπτει από τα πρωτόκολλα ανάκρισης του πρώην αναπληρωτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιλλιά Πονομαριόβ, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Η ρωσική επιθετικότητα στην Κριμαία ήταν αναπόφευκτη.
Ο πρώην αναπληρωτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιλλιά Πονομαριόβ, που θεωρείται ένας από τους βασικούς μάρτυρες του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση της εθνικής προδοσίας του πρώην Πρόεδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς υποστηρίζει ότι η πρόσκληση προς τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στάλθηκε ακόμη και πριν από την επιστολή του φυγόδικου προέδρου προς τον Πούτιν «σχετικά με τη χρήση των στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία». Αυτό προκύπτει από την ανάκριση του Πονομαριόβ, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου το 2016. Αντίγραφα του πρωτοκόλλου "Γκλαβκόμ" παρέδωσε ανώνυμο πρόσωπο στην Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας – ΓΕΟ (ГПУ στα ουκρανικά).

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον Ιλλιά Πονομαριόβ, η επιθετικότητα της Ρωσίας ήταν αναπόφευκτη.
«Από όσο καταλαβαίνω από την άποψη της χρονολογίας, η απόφαση να συγκληθεί το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ελήφθη πρώτου να έρθει η εν λόγω αίτηση του Γιανουκόβιτς.

Από τους φίλους μου γερουσιαστές, από ποιον ακριβώς αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι, γνωρίζω ότι μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κάλεσαν και έστειλαν προσκλήσεις στην καθορισμένη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στις 22.2.2014», αναφέρεται στο πρωτόκολλο. Υπενθυμίσουμε ότι η επιστολή του Γιανούκοβιτς προς τον Πούτιν χρονολογείται 01.03.2014.

Περαιτέρω στο πρωτόκολλο της ανάκρισης, ο Πονομαριόβ επισημαίνει ότι η ύπαρξη μιας επιστολής του Γιανουκόβιτς, την οποία έμαθε από δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, και το αντίγραφο είδε στις 3 Μαρτίου 2014 κατά τη διάρκεια της εκπομπής της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: «Εγώ προσωπικά την έκκληση του Γιανουκόβιτς δεν την είδα, διάβασα γι 'αυτό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είδα επίσης πως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΣΑΗΕ Τσούρκιν παρουσίασε ένα αντίγραφο της δήλωσης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 03.03.2014».

Ταυτόχρονα, πολλές από τις δημόσιες δηλώσεις του Πονομαριόβ έρχονται σε αντίθεση με τη μαρτυρία του που τεκμηριώνεται στο πρωτόκολλο ανάκρισης. Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνέντευξή του, επισημαίνει ότι ήξερε για την ύπαρξη της επιστολής: «Η ουσία είναι ότι ο Γιανούκοβιτς έγραψε μια επιστολή ζητώντας να εισέλθουν στρατεύματα. Η επιστολή αυτή παρουσιάστηκε δημόσια σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Ως εκ τούτου, εμείς, ως βουλευτές, ξέραμε για αυτό και δώσαμε στοιχεία ότι η επιστολή αυτή ήταν ότι είχε διαβάσει ... ο Γιανουκόβιτς δεν είχε το δικαίωμα να γράψει αυτή την επιστολή, έτσι από εδώ, από την άποψη του ουκρανικού δικαίου, υπάρχει μια σύνθεση κρατικής προδοσίας. Και ως μάρτυρες, είπαμε ό,τι ήταν και ότι επηρέασε τις ενέργειες της Ρωσίας, το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια προδοσία "»

Επιπλέον, ΓΕΟ τα αρχεία που καταγράφουν τη μαρτυρία του Πονομαριόβ θεωρούνται από τη ΓΕΟ παρόμοια με τα προηγούμενα δημοσιευμένα αντίγραφα των ανακρίσεων ενός άλλου πρώην αναπληρωτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας του Ντενίς Βορονένκοβ, δολοφονημένου στο Κίεβο, τον οποίο ο εισαγγελέας θεωρούσε βασικό μάρτυρα στην υπόθεση του Γιανουκόβιτς. Ο δολοφονημένος Βορονένκοβ, επίσης, στην κατάθεσή του, στηρίχθηκε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της διαδικασίας εναντίον του πρώην φυγόδικου προέδρου ο εισαγγελέας δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγούμενες γραπτές μαρτυρίες του Βορονένκοβ. Με τη σειρά τους, οι δικηγόροι του Γιανουκόβιτς που έχουν πρόσβαση σε όλα τα περιστατικά και στα πρωτόκολλα ανάκρισης έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει στη διαδικασία αυτές τις αντιφάσεις ή την ασαφή διατύπωση μαρτύρων προς όφελός τους.


Μετάφραση: Κίρα Βερεστσάγκινα

Πηγή: 1