| sadowod.com | vivaspb.com |

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τη στρατολόγηση των κατοίκων της Κριμαίας

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του σε σχέση με την απαίτηση της Ρωσίας για στρατιωτική θητεία των Ουκρανών που ζουν στην κατεχόμενη Κριμαία. Αυτό αναφέρεται στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, περισσότεροι από 800 κάτοικοι της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας έχουν σταλεί σε χώρους στρατιωτικής θητείας», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φθινόπωρο του 2017, το κράτος-κατακτητής σκοπεύει να καλέσει για στρατιωτική θητεία περίπου 2.000 Κριμαίους, μεταξύ των οποίων και κάποιους εκτός της χερσονήσου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε, ότι στις 14 Νοεμβρίου, η τρίτη επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το σχέδιο του επικαιροποιημένου ψηφίσματος «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία», σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία καλείται να «σταματήσει την πρακτική του εξαναγκασμού των κατοίκων της Κριμαίας να υπηρετήσουν στις ένοπλες ή βοηθητικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που μεταξύ άλλων επιτυγχάνεται μέσω πίεσης ή προπαγάνδας».

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα κράτη-κατακτητές απαγορεύεται να υποχρεώνουν τους κατοίκους των κατεχόμενων εδαφών να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις τους.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απαιτεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία να καταργήσει την παράνομη απόφαση για στρατολόγηση στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Κριμαίας, για να εξαλείψει όλες τις συνέπειες που προκάλεσε...», ανέφερε η δήλωση.

Το φθινοπωρινό κάλεσμα για τον στρατό της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην κατεχόμενη Κριμαία, ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: investigator.org.ua