| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο θάνατος της «Massandra» και οι Ρώσοι επιδρομείς

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΚΡΙΜΑΙΑ

MassandraRussia

Τον Απρίλιο του 2014, λίγες εβδομάδες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, στο Radio Liberty έβγαλα το Ρώσo Επιχειρηματικό Διαμεσολαβητή Boris Titov.

Ο δημόσιος υπάλληλος συμπεριφερόταν αλαζονικά και άνετα ακόμη και σε σύγκριση με άλλους υποστηρικτές των περιπετειών του Πούτιν, στην αναφορά σχετικά με το πραγματικό διεθνές καθεστώς της Κριμαίας απαντούσε με αγένεια και με προσβολές. Εν ολίγοις, ήταν σαφές ότι ο Boris Titov εκνευριζόταν.

Τους λόγους αυτής της υστερικής συμπεριφοράς, οι Ρώσοι συνάδελφοί μού εξήγησαν μετά την εκπομπή. Είπαν ότι στο Διαμεσολαβητή έχει ανατεθεί να αιχμαλωτίσει τα οινοποιεία της χερσονήσου - και εγώ με τις συνεχές παρατηρήσεις σχετικά με το αναπόφευκτο της αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου και με τους λογαριασμούς που θα πληρώσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί εγκληματίες, όλη την ώρα τον ανάγκασα να αμφιβάλλει για την ανθεκτικότητα των προθέσεών του. Για αυτό ο Titov ίδρωνε, κοκκίνιζε, χλόμιαζε και σε όλη την εκπομπή επαναλάμβανε: «Είστε ηλίθιος! Ανόητος!». Είναι μπίζνες, τίποτα προσωπικό.

Τρία χρόνια μετά τη συζήτηση με τον απεχθή δημόσιο υπάλληλο, διάβασα μια μεγάλη μελέτη του ρώσικου διαδικτυακού περιοδικού «Meduza», αφιερωμένη στη μοίρα των οινοποιείων της Κριμαίας. Ο Boris Titov αναφέρεται μόνο μία φορά – σχετικά με τις προσπάθειες του Διαμεσολαβητή να οικειοποιηθεί το οινοποιείο «Novyi Svit». Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου ήταν αφιερωμένο στην διόλου αξιοζήλευτη τύχη της περίφημης «Massandra», η οποία μεταφέρθηκε στον ισολογισμό της Διοίκησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη Ρωσία, ο καθένας ξέρει ότι αυτή η απλή διατύπωση κρύβει μια πολύ πιο απλή φράση - «υποκλοπή του Βλαντιμίρ Πούτιν»

Οι κατακτητές είναι διαφορετικοί. Πρέπει επίσης να μπορέσεις να διαχειριστείς αυτά που έχεις αιχμαλωτίσει. Το πρόβλημα της σύγχρονης Ρωσίας είναι όχι μόνο η πλήρης περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και της ηθικής, είναι επίσης και μια κραυγαλέα ανικανότητα. Και η μοίρα της οινοποίησης της Κριμαίας το δείχνει πολύ φωτεινά. Η «Massandra» παύει να είναι «Massandra», η «Novyi Svit» - «Novyi Svit». Ο Πούτιν και ο Titov θα πετύχουν. Δηλαδή - δεν θα επιτύχουν.

Όταν σκεφτόμαστε για την επιστροφή της Κριμαίας, συχνά πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε στο σημείο «μηδέν», στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε η προσάρτηση - και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια κανονική ειρηνική ζωή και η Κριμαία σιγά-σιγά θα γίνει μια κανονική περιοχή της Ουκρανίας και ειδικότερα των Τατάρων της Κριμαίας. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη ψευδαίσθηση. Μπροστά στα μάτια μας πεθαίνει ότι ήταν η ουσία της ζωής στη χερσόνησο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ΕΣΣΔ και στην ανεξάρτητη Ουκρανία, αλλά και στην προ-σοβιετική εποχή. Στους τοπικές ληστές της Κριμαίας εντάχτηκαν πλιατσικολόγοι της Μόσχας. Πολλοί από αυτούς γνωρίζουν πολύ καλά ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο. Έτσι βιάζονται να τη συντρίψουν στα χέρια τους σαν ώριμο φρούτο.

Τίποτα νέο σε αυτό. Περίπου την ίδια συμπεριφορά είχαν οι ρωσικές αρχές στην περιοχή του Καλίνινγκραντ μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Φαινόταν ότι αυτή η περιοχή δεν θα παραμείνει στην ΕΣΣΔ για πολύ καιρό, για αυτό μετάφεραν τα πάντα από εκεί. Όταν 30 χρόνια μετά, μετά από μια συνάντηση στο Ελσίνκι, τα σύνορα στην Ευρώπη έγιναν απαραβίαστα, αποφάσισαν να αναπτύξουν την περιοχή του Καλίνινγκραντ - αλλά ήταν πολύ αργά. Η πρώην Ανατολική Πρωσία έγινε μία νεκρή ρωσική επαρχία.

Την Κριμαία - αν δεν θα την απελευθερώσουν γρήγορα από τους πλιατσικολόγους – περιμένει η ίδια θλιβερή μοίρα.


Vitaliy Portnykov για το  Крим.Реалії

Μετάφραση: Άννα Μανιάτη