| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο Ρωσικός εκφοβισμός. Πώς να κάνεις την Κριμαία να μοιάζει την Τσετσενία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Ampilogov

«Έχω ένα φίλο που πήρε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μητέρα του ζει στην Τσετσενία και όταν αυτός μιλάει μαζί της στο τηλέφωνο, αυτή λέει για το πόσο καλή ζωή έχουν και το πόσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ο Καντίροβ. Και όταν έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη συνομιλία ξαφνικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι όλα τέλεια και ο Καντίροβ είναι μια καταστροφή». Αυτό λέει ο συγγραφέας Anthony Marra, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την Τσετσενία, «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων».

Στην Αμερική, το βιβλίο είχε μεγάλη επιτυχία και όπως φαίνεται, η πραγματικότητα της Τσετσενίας φαίνεται στους Αμερικανούς πολύ περίεργή και, ως εκ τούτου τους ενδιαφέρει.
Αλλά όταν το διάβασα εγώ, μου έκαναν εντύπωση άλλα πράγματα, όπως οι συμπτώσεις, μιλώντας φιλολογικά, των κειμένων. Πόσες φορές οι φίλοι μου από την Συμφερούπολη, όταν βρισκόντουσαν στο Κίεβο, όπως ένα ποτάμι που συγκρατούσαν πολύ καιρό, εκτόξευαν κατάρες στους καινούριους επικεφαλής της Κριμαίας, ενώ στις συζητήσεις στο τηλέφωνο από εκεί, απέφευγαν τα σκληρά λόγια. Παρακάμπτοντας τις γενικότητες. Ενώ στις συναντήσεις με μένα στην ελεύθερη γη και μακριά από την, κατά τη γνώμη τους, πανταχού παρούσα υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μπορούσαν να ονομάσουν τον Aksenov (τον επικεφαλής της Κριμαίας) ως καταστροφή, αλλά πιο συχνά χρησιμοποιούσαν πιο ενεργητικούς και περιφρονητικούς όρους.

Αλλά πόσο μοιάζει! Η μητέρα, η οποία δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα στο τηλέφωνο με το γιο-πολιτικό μετανάστη. Η Ρωσία εξίσωσε την Τσετσενία και την Κριμαία, ή μάλλον, μετέτρεψε την τελευταία από κολυμβητή στην ελευθερία και αφελή χερσόνησο, σε κάτι σαν επαναστατική επαρχία πνιγμένη στο αίμα. Οι μητέρες της Τσετσενίας και της Κριμαίας, οι γιοι-πολιτικοί μετανάστες και οι πολιτικοί κρατούμενοι, αυτή είναι η νέα ταυτότητα που έχει διαγνωστεί, μιλώντας με ιατρικούς όρους.

Περιττό να πούμε ότι τα κοινά μεταξύ της Κριμαίας και της Τσετσενίας είναι τώρα πάρα πολά. Μεταξύ των ρωσικών επαρχιών, αυτές τώρα είναι τα δύο αδέλφια, περισσότερο όμοια μεταξύ τους από ότι με άλλες περιοχές. Τώρα υπάρχουν οι πολιτικοί μετανάστες και οι πολιτικοί κρατούμενοι της Κριμαίας που κατηγορούνται για τρομοκρατία, που έχουν συλληφθεί για πολύ επιμελή ανάγνωση του Κορανίου, ή τη φιλία με ξένα κεφάλαια. Μη-τοπικοί ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με φρίκη συνειδητοποιούν τι πραγματικά συμβαίνει στην Κριμαία και στην Τσετσενία, και οι ντόπιοι συνεχίζουν το έργο τους υπό συνεχή προσωπική απειλή, αυτό έχει γίνει το είδος μιας επικίνδυνης υπηρεσίας. Η Μόσχα πλημμύρισε και την Κριμαία και την Τσετσενία με τα χρήματα, ληστεύοντας βαθιά τις περιφέρειες της Ρωσίας, αλλά τα χρήματα αυτά δεν βοηθάνε, ούτε οι Τσετσένοι, ούτε οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν μπορούν να θρέψουν τους εαυτούς τους.

Και όλοι νιώθουν το πόσο ξένοι είναι για την Ρωσία και η Κριμαία και η Τσετσενία και καταλαβαίνουν ότι όταν αρχίζουν να περιφέρονται τα απομεινάρια της αυτοκρατορίας, οι πρώτοι που θα φύγουν μακριά από τη Ρωσία θα είναι αυτοί.

Ivan Ampilogov, Ρώσος συγγραφέας, κάτοικος της Κριμαίας

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 1