| sadowod.com | vivaspb.com |

Διεθνής εκτίμηση των κατηγοριών της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΚΡΙΜΑΙΑ

CrisesComments

Λόγω των προκλητικών ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην κατεχόμενη Κριμαία, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία,

Geoffrey Pyatt συγκεκριμένα δήλωσε: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δει καμία απόδειξη για τις ρωσικές  κατηγορίες.... Αυτή δεν είναι η πρώτη ψεύτικη κατηγορία της Ρωσίας προς την Ουκρανία, η οποία εκφράστηκε για να εκτρέψει την προσοχή από τις δικές της παράνομες ενέργειες». «Οι κυρώσεις μας, που συνδέονται με την κατάληψη της Κριμαίας θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η Ρωσία να επιστρέψει τη χερσόνησο στην Ουκρανία», - κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει επιβεβαίωση των δηλώσεων των ρώσων αξιωματούχων σχετικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία και εκφράζει την υποστήριξή της για την ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. 

Η Ρωσία δεν παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία των κατηγοριών της εναντίον του Κιέβου σχετικά με τα γεγονότα στην Κριμαία. Αυτό δήλωσε ένας επίσημος από το κεντρικό γραφείο του ΝΑΤΟ στη Deutsche Welle.

Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Volodymyr Yelchenko δήλωσε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία σχετικά με τις κατηγορίες της Ρωσίας για προετοιμασία επιθέσεων στην Κριμαία.

Η Guardian παρουσίασε τα σενάρια εξέλιξης στην Κριμαία. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία για να πείσει τη Δύση να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Το δεύτερο σενάριο υποθέτει ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζει μια «περιορισμένη εισβολή» για να δημιουργήσει ένα «διάδρομο ασφαλείας», ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει την μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Kherson - κοντινή πόλη της Κριμαίας. Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, προτεινόμενο από το περιοδικό, προγραμματίζεται «κάτι μεγαλύτερης κλίμακας».

Σύμφωνα με αναλυτές της Stratfor, μία νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση πιο βαθιά στην Ουκρανία θα αποτελούσε ρίσκο για τη Ρωσία, αυξάνοντας τη στήριξη της Δύσης προς το Κίεβο και εντείνοντας την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. για τη διατήρηση σε ισχύ των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Αυγούστου η ρωσική FSB δήλωσε ότι εμπόδισαν τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στην κατεχόμενη Κριμαία στις «υποδομές ζωτικής σημασίας», η οποία φέρεται να είχε ετοιμάσει το Υπουργείο Άμυνας των μυστικών της Ουκρανίας.

 

Άννα Μανιάτη