| sadowod.com | vivaspb.com |

Η συμμετοχή του ειδικού προσωπικού του Στρατιωτικού πανεπιστήμιου στο διεθνή διαγωνισμό για προγραμματιστές (hackathon) που διοργάνωσε η NASA Space Apps Challenge

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από 22 έως τις 24 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο IT-cluster Kirovograd Flight Academy του Εθνικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας (IT-Alliance 4.0), ο διεθνής διαγωνισμός προγραμματισμού (hackathon ) της NASA Space Apps Challenge - 2016. Η εκδήλωση διεξάγεται από το 2012 υπό την αιγίδα της NASA (ΗΠΑ), όμως στην Ουκρανία ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Στα μέλη της ομάδας του πανεπιστημίου μας συγκαταλέγονται ο επίκουρος καθηγητής των αυτοματοποιημένων συστημάτων ελέγχου, συνταγματάρχης Vorotnikov, ο διευθυντής του Επιστημονικού Εργαστήριου, αντισυνταγματάρχης Fedorchuk και οι φοιτητές Dovgopol και Mezherytskyy.

Το σύνολο των θεμάτων εργασίας του Διεθνούς Διαγωνισμού προγραμματισμού προτάθηκε από τη NASA και ήταν αφιερωμένος σε πραγματικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων αυτά που αφορούν στα ακόλουθα: Αεροναυπηγική, διαστημικός σταθμός, ηλιακό σύστημα και ο χώρος έξω από αυτό, ταξίδι στον Άρη, διαστημική τεχνολογία, η Γη. Ο διεθνής ανταγωνισμός πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 170 χώρες, 35 εκ των οποίων παρείχαν σε on-line μετάδοση την εκδήλωση. Σύμφωνα με τους κανόνες του hackathon, τα μέλη της ομάδας εργάζονταν για 48 ώρες συνεχόμενα προς τη λύση των προβλημάτων και ετοιμάζονταν για την υποστήριξη των εργασιών τους.

Η ομάδα του Στρατιωτικού πανεπιστημίου παρουσίασε το πρότζεκτ DronProtect στην υποψηφιότητα "Don’t Crash My Drone". Ο στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένα λογισμικό σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) το οποίο θα επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) να μαθαίνουν όσο περισσότερα γίνεται για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή της πτήσης, να τοποθετούν τα drone στο Google και να καθορίζουν την κλειστή ζώνη για τις πτήσεις σε ακτίνα 5 μιλιών σύμφωνα με τις τρέχουσες GPS-συντεταγμένες του drone.

Ως αποτέλεσμα της υποστήριξης των εργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων από όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά, ερευνητικά ιδρύματα και IT-εταιρείες της Ουκρανίας, η απόφαση της κριτικής επιτροπής ανέδειξε νικήτρια την ομάδα του στρατιωτικού πανεπιστημίου από το Zhytomyr, ενώ το πρότζεκτ προτάθηκε για περαιτέρω συμμετοχή για επιχορήγηση.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 1