Ο Ιταλός ακτιβιστής του Μαϊντάν πολεμάει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου - έγραψε ένα βιβλίο και ξεκινά να φτιάχνει την ταινία
«Οι προπαγανδιστές πιο πολύ απ’ όλα φοβούνται τους ενημερωμένους ανθρώπους»
Ο Ιταλός επιχειρηματίας Mauro Voerzio, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου στο Κίεβο, και ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, με υπερηφάνεια φορά γύρω από το λαιμό τη διαπίστευση στην Ζώνη Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης. Μετά από 2 μήνες στο Μαϊντάν, όπου συνόδευε τους Ιταλούς δημοσιογράφους, και κοινοποιούσε, όπως ο ίδιος λέει την αλήθεια για την επανάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνέχισε τα ταξίδια του όχι μόνο προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, αλλά και στο ανατολικό κομμάτι της.
Για λογαριασμό του Mauro Voerzio γυρίστηκε ήδη μια σειρά με βίντεο-ρεπορτάζ από το μέτωπο, γράφτηκαν άρθρα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το βιβλίο «Οι Άγγελοι του Μαϊντάν», και τώρα το ντοκιμαντέρ «Μαϊντάν: 2 χρόνια πριν». Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, συνιστούν τη σεμνή συμβολή του στην καταπολέμηση της απανταχού ρωσικής προπαγάνδας.
- Μετά την συγγραφή του βιβλίου «Οι Άγγελοι του Μαϊντάν» ξεκινήσατε να κινηματογραφείτε ένα ντοκιμαντέρ. Ποιοι είναι οι ήρωές σας και αν έχετε παρατηρήσει απογοήτευση δύο χρόνια μετά τα γεγονότα που έχουν βιώσει;
- Εγώ είχα καταγράψει τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούσα κατά τη διάρκεια του Μαϊντάν. Προφανώς, άκουσα και αρνητικά και θετικά πράγματα. Και είναι φυσιολογικό να επικρίνουν, αλλά όχι με καταστροφικό, αλλά με εποικοδομητικό τρόπο. Θα ήταν τρελό να πιστεύουμε ότι γρήγορα θα αλλάξουν τα πάντα γύρω μας, ότι μόλις 2 χρόνια μετά από το Μαϊντάν όλα θα είναι διαφορετικά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ξέρετε, δεν γίνεται να διαγράψετε τις δεκαετίες του κομμουνισμού σε μια στιγμή.
Είναι απαραίτητο να αλλάξουν πολλές γενιές των Ουκρανών ώστε αυτά τα Σοβιετικά στερεότυπα να εξαφανιστούν από το DNA του έθνους. Ωστόσο, διαπιστώνω μεγάλη προοπτική για την Ουκρανία. Έχετε πολύ έξυπνη και ενεργή νεολαία, η οποία αγωνίζεται στο μέτωπο και βοηθά εδώ στο πίσω μέρος. Θέλουν να οικοδομήσουν μια νέα χώρα, έτσι η Ουκρανία με αυτή τη νεολαία θα είναι επιτυχής, είναι βέβαιο.
Όσο για τους συγκεκριμένους ανθρώπους με τους οποίους μίλησα, ξέρετε, κι εγώ στη θέση τους θα αντιλαμβανόμουν πολύ επικριτικά, γιατί σε αυτή την κατάσταση του δήθεν πόλεμου, αλλά την ίδια στιγμή πόλεμου, κι εγώ θα είχα αμφιβολίες, αν με το σωστό τρόπο κινείται η χώρα και αν χρειάζονται αποφασιστικές δράσεις.
- Μετά το Μαϊντάν εσείς γυρίσατε πίσω στην Ιταλία, αλλά αργότερα αποφασίσατε να πάτε στο μέτωπο; Γιατί;
- Ήμουν στις Piski, Avdeevka, Shastya, Kurakhovo, Maryinka και πήγα εκεί για να τεκμηριώσω όλα όσα συνέβαιναν εκεί. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τις αλλαγές που έχουν γίνει με τους στρατιώτες. Στην αρχή, εκεί ήταν οι άνθρωποι που είχαν μεγάλη επιθυμία, αλλά δεν γνώριζαν τι ακριβώς να κάνουν με όλα αυτά. Σήμερα, όλα έχουν φτάσει σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Ωστόσο, θεωρώ αναγκαίο να τονίσω ότι το κράτος πρέπει να εργαστεί σοβαρά σε ένα πρόγραμμα για τους βετεράνους. Για αυτούς είναι σημαντική όχι μόνο η συμπάθεια, την οποία θα εισπράττουν από την κοινωνία, αλλά και ειδικά προγράμματα της αποκατάστασης, η σωστή ολοκλήρωση στην κοινωνία.
Είδα πολύ αυστηρές συνθήκες, στις οποίες δρουν οι πολεμιστές. Μόνο αυτό αρκεί για να αλλάξει δραματικά το μυαλό τους, πόσω μάλλον η δολοφονία και ο θάνατος.
- Τώρα γράφετε στα ιταλικά ΜΜΕ, και ανταγωνίζεστε ενεργά τη ρωσική προπαγάνδα στη χώρα σας...
- Ναι, γιατί πιστεύω ότι η Ιταλία είναι η πιο φιλο-ρωσική χώρα στην Ευρώπη. Τα κύρια κανάλια και έντυπα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν καν ανταποκριτές στο Κίεβο και χρησιμοποιούν για τους σκοπούς της ενημέρωσης, ανταποκριτές από τη Μόσχα. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε το τι ενημέρωση μπορεί να παράσχει για την Ουκρανία ένας δημοσιογράφος από τη Ρωσία.
Θα σας μεταφέρω ένα αστείο περιστατικό. Υπάρχει μια διάσημη δημοσιογράφος στην εφημερίδα «La Repubblika». Αυτή εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στη Μόσχα και κατά τη διάρκεια του Μαϊντάν ήρθε στο Κίεβο μιλώντας μόνο στα αγγλικά, αν και γνωρίζει άπταιστα ρωσικά, επειδή φοβόταν ότι θα ήταν έπεφτε βιασμού από τους Ουκρανούς «Ναζί». Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι είναι Ιταλίδα, δημοσιογράφος και έχει αρκετά προοδευτικό τρόπο σκέψης. Αλλά ας επιστρέψουμε πίσω στην Ιταλία. Η χώρα είχε ένα από τα ισχυρότερα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη και όλοι οι ηγέτες της εποχής είχαν σπουδάσει στη Μόσχα. Ωστόσο, μεταξύ τους παραμένει το στενό δίκτυο επικοινωνίας και σχέσεων, εξακολουθούν να έρχονται σημαντικές εισροές χρημάτων.
Επιπλέον, φαίνεται πολύ περίεργο το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια στην Ιταλία εμφανίστηκε μια δέσμη πολιτιστικών συλλόγων, στους τίτλους των οποίων υπάρχουν ονομασίες των περιοχών της Ιταλίας και η λέξη «Ρωσία». Σε κάθε έναν από αυτούς τους συλλόγους, υφίσταται κάποιος από τη Ρωσική Ομοσπονδία και ένας από τους πλέον σημαίνοντες Ιταλούς πολιτικούς. Δεν πρόκειται για πολιτιστική πολιτική, αντιθέτως ασκούν προπαγάνδα. Για παράδειγμα, στη δική μου περιοχή ο πρόεδρος αυτού του συλλόγου είναι ο Αλέξανδρος Ντούγκιν. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εδώ, όπως και στην Ουκρανία, τα περισσότερα από τα ΜΜΕ (σχεδόν στο 80%) βρίσκονται στην ιδιοκτησία φιλο-ρωσικών κομμάτων. Και μια τέτοια δημοφιλής online εφημερίδα, η «Limes», δημοσίευσε το χάρτη της Κριμαίας, η οποία απεικονιζόταν ως μέρος της Ρωσίας. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ιταλία έστειλε αμέσως ένα σημείωμα δυσαρέσκειας, στο οποίο υπέβαλε απαίτηση απόσυρσης της εικόνας, αλλά έλαβε την προσβλητική απάντηση ότι αν δεν του αρέσει, τότε αυτό είναι δικό του πρόβλημα, και όχι της έκδοσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα χρηματοδοτείται από εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία συνδέονται στενά με το καθεστώς του Πούτιν. Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσα ένα άρθρο που περιγράφει αυτή την περίπτωση και σημείωσα ότι η διευθύντρια αυτής της εφημερίδας έλεγε παλιά ότι οι Ουκρανοί είναι «εχθροί» και «ναζί».
Και δεν είναι μόνο μια εφημερίδα. Υπάρχει και «Sputnik», η οποία δημοσιεύει καθημερινά ειδήσεις κατά την Ουκρανία στα ιταλικά χρησιμοποιώντας παράλληλα ένα εργοστάσιο trolls από την Αγία Πετρούπολη οι οποίοι κάνουν κλικ και κοινοποιούν το περιεχόμενο.
- Τότε πως ένα άτομο μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το πολυχρήματο σύστημα;
- Ένα άτομο δεν μπορεί. Η Ουκρανία θα πρέπει να αναπτύξει και να εφαρμόσει στενότερη συνεργασία με τους δημοσιογράφους οι οποίοι γράφουν για αυτήν. Αποτελεσματική θα είναι επίσης η πολιτιστική προπαγάνδα. Πρέπει να μοιράζεται τα επιτεύγματα της χώρας και να εξηγεί περισσότερα για τον εαυτό της. Για όλα αυτά που έχετε, από ποιητές μέχρι και ζωγράφους...
Είναι επίσης σημαντικό να αναπτύξετε τον τουρισμό, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θα έρθουν, θα διαπιστώσουν ότι στους δρόμους δεν τρέχουν οι «Ναζί», αντιθέτως κυκλοφορούν κανονικοί, καλοί άνθρωποι. Ότι εδώ είναι νόστιμο το φαγητό και πανέμορφη η φύση. Τότε αυτοί θα επιστρέψουν πίσω και θα γελούν στα ακούσματα των προπαγανδιστών. Για να κατανικήσετε την προπαγάνδα πρέπει να ευρύνετε την αντικειμενική γνώση των Ευρωπαίων σχετικά με την Ουκρανία. Οι προπαγανδιστές, περισσότερο από κάθε τι άλλο, φοβούνται τους ενημερωμένους ανθρώπους.
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: 1