Διπλή κατοχή του Ντονμπάς λόγω «μεταναστών» από τη Ρωσία
Πολλοί Ρώσοι, που είναι τώρα εγκατεστημένοι στο Ντονμπάς, βρέθηκαν εκεί το 2014-2015.
Οι «μετανάστες» από τη Ρωσία, κυρίως στρατιωτικοί και αξιωματούχοι, καταλαμβάνουν κενά διαμερίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτιμώντας ακριβά ακίνητα στις κεντρικές περιοχές. Καταλαμβάνουν επίσης άδεια κτήρια. Τέτοιοι «επισκέπτες» από τη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την ομάδα «Информационное сопротивление (Αντίσταση πληροφοριών)», για τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου στα ανατολικά, μαζεύτηκαν πολλοί - περίπου 10 χιλιάδες, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού «Novoe vremya».
Συνήθως, οι «μετανάστες» από τη Ρωσία προτιμούν να εγκαθίστανται σε εγκαταλειμμένα σπίτια και διαμερίσματα των πλουσίων, επιλέγοντας τις εκλεκτές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Egor Firsov, πρώην βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος «Al’ternativa» (Εναλλακτική λύση), γνωρίζει με σαφήνεια την μοίρα του διαμερίσματός του στο κέντρο του Ντονέτσκ: το 2014 στο σπίτι του μπήκαν Τσετσένοι. Ο Firsov είπε ότι οι εισβολείς έφυγαν λίγους μήνες αργότερα - πήραν όλα τα πράγματα, άφησαν μόνο τα βιβλία. «Μετά μπήκαν κάποιοι στρατιωτικοί - εξηγεί ο Firsov - Αυτοί εκεί (στο Ντονμπάς) αισθάνονται τον εαυτό τους σα θεοί: πάνε όπου θέλουν, ζουν όπου θέλουν».
Πολλοί Ρώσοι που έχουν πλέον εγκατασταθεί στο Ντονμπάς, έφτασαν εκεί το 2014-2015, λέει ο πρώην κάτοικος του Ντονέτσκ, Sergey Garmash, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας «OstroV». Κατά κανόνα, αυτή την κατηγορία των «νέων του Ντονέτσκ» κυριαρχείται από ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα - πρώην εργάτες από τις κεντρικές περιοχές της Ρωσίας και του Καυκάσου.
Επιπλέον, την εμφάνιση ενός σημαντικού αριθμού Ρώσων στρατιωτών στο Ντονμπάς παραδέχθηκε ο Alexei Milchakov, Ρώσος μαχητής-εθνικιστής, ο οποίος άφησε την ανατολική Ουκρανία το 2015. «Ρώσοι αξιωματικοί, καθώς και διάφοροι επιμελητές και αξιωματούχοι που απεστάλησαν από το Κρεμλίνο, αποτέλεσαν τη βάση του δεύτερου κύματος «μεταναστών», που σταδιακά εγκαταστάθηκαν στο Ντονμπάς. Παρά το γεγονός ότι οι τάξεις αυτής της κατηγορίας επισκεπτών συνεχώς εναλλάσσονται, μερικοί από αυτούς παραμένουν στο Ντονέτσκ», δήλωσαν οι δημοσιογράφοι.
Ο Georgiy Tuka, Αναπληρωτής Υπουργός για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, δήλωσε: «μαζική μετανάστευση των Ρώσων, η υπηρεσία του την παρακολουθεί τόσο στην Κριμαία όσο και στο Ντονμπάς».
Σημειώνεται ότι αν οι «αξιωματούχοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» μαθαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες κάποιου διαμερίσματος μετακόμισαν, τότε στην αρχή η «αστυνομία» σφραγίζει το διαμέρισμα. Και τότε, όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Denis Kazanskiy - ένας από αυτούς που εγκατέλειψαν το Ντονέτσκ με την έναρξη του πολέμου – αυτοί οι «αξιωματούχοι» εγκαθιστούν κάποιους σε άδεια τετραγωνικά μέτρα.
«Οι επισκέπτες είναι κυρίως Ρώσοι που θέλουν να εγκατασταθούν σε μεγάλες πόλεις όπως το Λουγκάνσκ. Οι υπόλοιπες πόλεις είναι πλήρης μαύρη τρύπα», λέει ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Pavel Lisyansky. Ο Tuka πιστεύει ότι η διευθέτηση των κατεχόμενων πόλεων από επισκέπτες από τη Ρωσία δεν είναι απληστία, αλλά τεχνολογία. Έχει σχεδιαστεί για να εδραιώσει τους ανθρώπους στην κατεχόμενη περιοχή. Αυτό δημιουργεί μια ενδιάμεση στρώση κατοίκων που έχουν κάτι να χάσουν σε περίπτωση που η Ουκρανία επανακτήσει αυτά τα εδάφη.
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: unian.ua