Περίπου σαράντα χιλιάδες βετεράνοι της Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης χρειάζονται ψυχολογική αποκατάσταση
Σύμφωνα με στρατιωτικούς ψυχολόγους, περίπου σαράντα χιλιάδες βετεράνοι της Αντιτρομοκρατικής Επιχείρηση χρειάζονται παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.
Το λεγόμενο μετατραυματικό σύνδρομο αρχίζει να εκδηλώνεται δύο χρόνια μετά την επιστροφή του πολεμιστή από το μέτωπο. Είδε το θάνατο των συντρόφων του, ο ίδιος έβγαζε παιδιά από τα πυρά. Στον πόλεμο, ο Τάρας πήγε εθελοντικά. Το 2014 διεύθυνε την ομάδα επιθέσεων στο Ilovaisk. Τραυματίστηκε και υπέστη μωλωπισμό. Και ήδη στο σπίτι, δυσκολεύεται τη νύχτα χωρίς να βρίσκει ύπνο.
Δεν επέτρεψε στον εαυτό του να πέσει στην απόγνωση, επειδή στο σπίτι περίμεναν η γυναίκα και τα παιδιά του. Και για να επιστρέψει σε μια ειρηνική ζωή, άρχισε να βοηθά τους ίδιους τους βετεράνους.
Αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν στο βομβαρδισμό ή από αιχμαλωσία, αλλά δεν βρίσκουν πάντα το πως να ζήσουν στη συνέχεια. Σύμφωνα με τις στατιστικές των στρατιωτικών ψυχολόγων, το μετατραυματικό σύνδρομο των μαχητών αρχίζει να εκδηλώνεται δύο χρόνια μετά την επιστροφή τους στην κανονική ζωή.
Καλοί βοηθοί στην αποκατάσταση είναι τα σκυλιά. Σε κάποια σανατόρια των στρατιωτών μας, στη γιατρειά τους βοηθούν τα δελφίνια. Το κολύμπι μαζί τους χαλαρώνει και ηρεμεί. Το αποτέλεσμα αυτής της αποκατάστασης έχει ήδη εκτιμηθεί από εκατοντάδες στρατιωτικούς στο να επιβιώνουν στις παρεξηγήσεις από άλλους, να αρχίσουν να κοιμούνται κανονικά και γενικά να παραμένουν ζωντανοί. Οι βετεράνοι της Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης χρειάζονται ειδική ψυχολογική υποστήριξη ώστε να υπάρξει αποκατάσταση, λέει ο ψυχολόγος Βολοντίμιρ Μαμκό.
Είναι δύσκολο να πείσεις τους αποστρατευμένους για την αναγκαιότητα επίσκεψης σε έναν ψυχολόγο, παραδέχεται ο Μαμκό. Με τα προβλήματά τους, οι μαχητές παραμένουν στο ένας εναντίον ενός. Το κρατικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των μαχητών υπάρχει. Αλλά οι στρατιωτικοί ψυχολόγοι στην Ουκρανία λείπουν πάρα πολύ.
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: ukr.segodnya.ua