| sadowod.com | vivaspb.com |

Η καινοτόμος πόλη της Ουκρανίας - Έκθεση φωτογραφίας από UNIT.City

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το απόγευμα, της 6ης Απριλίου, έγινε στο Κίεβο η παρουσίαση του πρώτου μέρους ενός μεγάλου πρότζεκτ - UNIT.City.

Όπως λέει ο διαχειριστής και συνεργάτης του πάρκου Maksim Yakover, αυτό δεν είναι ένα παραδοσιακό βιομηχανικό πάρκο. «Αυτή είναι μια πόλη μέσα στην πόλη, ένα πιθανό μέρος του κέντρου της δημιουργικής οικονομίας της χώρας. Το πρότζεκτ αυτής της κλίμακας για την Ουκρανία είναι μια εντελώς μοναδική εμπειρία», πρόσθεσε. 

Σε αυτό το πρότζεκτ προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις: Στα τέσσερα χρόνια ο κύριος και μοναδικός επενδυτής του Vasiliy Khmelnytsky προτίθεται να δαπανήσει για την UNIT.City έως 200 εκατ. δολάρια. «Στον κόσμο, τέτοια πρότζεκτς τα ονομάζουν ως πάρκα καινοτομίας. Αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Ουκρανία κάτι μεγαλύτερο – μια ολόκληρη πόλη της καινοτομίας, η οποία θα είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και δημιουργικότητας», τόνισε.

Ο σκοπός του πρότζεκτ UNIT.City είναι να συνδυάσει εκπαιδευτικές, επαγγελματικές, πολιτιστικές, ιατρικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να προσφέρει στις μικρές και μεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την ταχεία ανάπτυξη υποδομών και τεχνογνωσίας σε μια περιοχή. Κάτι παρόμοιο περιγράφει ο Dave Eggers στο βιβλίο του «Σφαίρα», πάνω στο οποίο γυρίστηκε και σύντομα θα βγει η αντίστοιχη ταινία με την Emily Uotson στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η πόλη μέσα στην πόλη

Προς το παρόν στην UNIT.City άνοιξαν πέντε εγκαταστάσεις, τις οποίες θα περιγράψουμε παρακάτω. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bakhmatov, αυτό είναι περίπου το 2% της μελλοντικής πόλης, η οποία θα απλώνεται σε περίπου μισό εκατομμύριο τετραγωνικών μέτρων.

Ήδη, όμως, οι πρώτες εγκαταστάσεις της UNIT.City προκαλούν τεράστια εντύπωση. Η έκταση, με κτίριά της και διακοσμητικά στοιχεία θυμίζουν τις διάσημες πανεπιστημιουπόλεις της Google, της Apple και άλλους γίγαντες του διαδικτύου.

Η συνολική έκταση της μέλλοντος πόλης είναι αρκετά εντυπωσιακή, αριθμείται σε περίπου 25 στρέμματα του παλαιού εργοστασίου του Κιέβου, το οποίο έχει προγραμματιστεί να χτιστεί ολόκληρο. Η κατασκευή συνεχίζεται και σήμερα, το έργο προχωρά πίσω από το κτίριο των επιχειρήσεων της πόλης. 

Η ομάδα UNIT εν τω μεταξύ, έδειξε ό,τι είναι ήδη έτοιμο. Στα 4.000 τετραγωνικά μέτρα βρίσκεται το Business-Campus, ένα αθλητικό κέντρο, το οποίο παραχωρείται δωρεάν για τους Residents, όπως και μια καφετέρια.

Στα άλλα 3.000 τετραγωνικά μέτρα θα διατίθεται δωρεάν το σχολείο προγραμματισμού, UNIT.Factory. Αυτό θα είναι το κύριο εκπαιδευτικό στοιχείο της πόλης, από το οποίο, στην πραγματικότητα, άρχισε η UNIT.City. Επίσης, εδώ αναπτύσσεται ακόμα ένα εκπαιδευτικό πρότζεκτ του Bionic University (η εκμάθηση ξεκίνησε από 1η Μαρτίου).

Η πόλη αναπτύσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. 

Για ποιους χτίζεται η UNIT.City

Το κέντρο της ανάπτυξης της δημιουργικής επιχειρηματικότητας, όπως το βλέπουν οι εμπλεκόμενοι, έχει σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής καινοτομίας: Μικρές ουκρανικές και διεθνείς εταιρείες τροφίμων, R&D-κέντρα, start-ups.

Πώς λειτουργεί το Business-Campus UNIT

Τα Business - Campus λειτουργεί στη μορφή club-γραφείων, επί τη βάσει της Sharing: «Φανταστείτε ότι έχετε μια μικρή επιχείρηση των 10 ατόμων, και στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας μικρός χώρος και οι υπόλοιπες υποδομές γραφείου: Τα δωμάτια συνδιασκέψεων (meeting-rooms), δεν σου είναι πάντα απαραίτητα. Ως εκ τούτου, μπορείτε να το μοιραστείτε με άλλες εταιρείες. Με τoυς ίδιους κανόνες λειτουργεί το «WeWork», δήλωσε ο Max Yakover.

Ο κανόνας του Sharing είναι η μία από τις βασικές ιδέες της οργάνωσης του Business-Campus στην UNIT.City, γι 'αυτό είναι σημαντικό όχι τόσο το πως εδώ διοργανώνονται τα γραφεία, όσο το ποιοι εισέρχονται σε αυτά.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Μέχρι το τέλος του 2017 στην έκταση της UNIT.City υπόσχονται να ανοίξουν άλλα 20.000 τ.μ.  για Business-Campus. Και αν τα πρώτα αντικείμενα της UNIT.City είναι τα κτίρια του εργοστασίου που ανακατασκευάστηκαν, τα νέα χτίζονται από το μηδέν. Θα υπάρχουν ψηλά ταβάνια, απαιτείται ειδικός εξαερισμός για τα hardware εργαστήρια και άλλες σχεδιαστικές λύσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μελλοντικών Residents.

«Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στους επόμενους 12 ημερολογιακούς μήνες. Τώρα βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με αυτούς που θα γίνονται Residents σε αυτούς τους τομείς.  Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ένα κτίριο είναι ήδη πουλήθηκε πλήρως», δήλωσε ο Yakover.

Η UNIT.City σχεδιάζει να γίνει η βασική στάθμευση για τη δημιουργική τάξη Ουκρανών, ιδίως αυτών που έχουν σχέση με IT.

Πού κοιτάξει η κυβέρνηση

Κατά την εκτίμηση του Khmelnitsky, η UNIT.City θα δημιουργήσει έως και 15.000 καλοπληρωμένες  θέσεις εργασίας και θα δώσει στους ταλαντούχους νέους την ευκαιρία για αυτοπραγμάτωση στη χώρα τους, αφήνοντας έτσι τη διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό. 

Αυτές οι φιλοδοξίες και καλές προθέσεις, βέβαια, δεν μπορούσαν να μην προσελκύσουν την προσοχή των ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων. Την ημέρα της έναρξης της UNIT.City, στην έκταση της πόλης βρέθηκε ο πρωθυπουργός Vladimir Groisman. Ο ίδιος είχε έκανε επιθεώρηση των χώρων και είπε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καινοτόμου πόλης.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: ain.ua